czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Jogurtowe placuszki z bananem i truskawkami

14
06
2020

Jogurtowe placuszki z bananem i truskawkami – sama nazwa mówi nam wszystko. To są chyba najdelikatniejsze i najbardziej puszyste placuszki jakie robię, a jest ich naprawdę dużo. Jak to zwykle robię dodałam banana, ale również truskawkę. Oczywiście dodać możecie wszystko na co macie ochotę: jabłko, gruszka, borówka, jagoda…

Kaloryczność:

Całość – ok 20 placuszków – 2000 kcal

1 placuszek 100 kcal 

 

Składniki (20 placuszków):

  • Jogurt typu greckiego – 250 g;
  • Jajko – 2 szt.;
  • Olej – 20 g (2 łyżki);
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
  • Mąka pszenna – 200 g (2 i 1/3 szklanki);
  • Cukier – 25 g (2 łyżki);
  • Sól – szczypta;
  • Olej do smażenia – ok 40 g (4 łyżki) – opcjonalnie;
  • Banan – 2 szt;
  • Truskawki – 5-10 szt.

Przygotowanie:

Banany kroimy na kawałki.  Truskawki myjemy i kroimy na plasterki.

W misce umieszczamy składniki suche mąkę, proszek, sodę, cukier, szczyptę soli i mieszamy wszystko. W drugiej misce mieszamy składniki mokre – olej, jajka, jogurt. Składniki mokre dodajemy do suchych i mieszamy wszystko do połączenia składników. Na koniec dodajemy pokrojonego w kostkę banana. 

Rozgrzewamy patelnię (możemy smażyć na suchej patelni lub z niewielką ilością oleju), wylewamy olej i nakładamy po jednej pełnej łyżce ciasta.

Placki smażymy na nie za dużym ogniu, gdy już chwilę się podpieką nakładamy pokrojone truskawki. Po chwili przekręcamy na druga stronę i pieczemy około 2-3 minut. 

Możemy podawać z cukrem pudrem, czekoladą lub innymi dodatkami. U mnie same placuszki wystarczają są wystarczająco słodkie 🙂

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię