Jogurtowe placuszki z bananem i truskawkami
Jogurtowe placuszki z bananem i truskawkami – sama nazwa mówi nam wszystko. To są chyba najdelikatniejsze i najbardziej puszyste placuszki jakie robię, a jest ich naprawdę dużo. Jak to zwykle robię dodałam banana, ale również truskawkę. Oczywiście dodać możecie wszystko na co macie ochotę: jabłko, gruszka, borówka, jagoda…
Kaloryczność:
Całość – ok 20 placuszków – 2000 kcal
1 placuszek – 100 kcal
Składniki (20 placuszków):
- Jogurt typu greckiego – 250 g;
- Jajko – 2 szt.;
- Olej – 20 g (2 łyżki);
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
- Mąka pszenna – 200 g (2 i 1/3 szklanki);
- Cukier – 25 g (2 łyżki);
- Sól – szczypta;
- Olej do smażenia – ok 40 g (4 łyżki) – opcjonalnie;
- Banan – 2 szt;
- Truskawki – 5-10 szt.
Przygotowanie:
Banany kroimy na kawałki. Truskawki myjemy i kroimy na plasterki.
W misce umieszczamy składniki suche mąkę, proszek, sodę, cukier, szczyptę soli i mieszamy wszystko. W drugiej misce mieszamy składniki mokre – olej, jajka, jogurt. Składniki mokre dodajemy do suchych i mieszamy wszystko do połączenia składników. Na koniec dodajemy pokrojonego w kostkę banana.
Rozgrzewamy patelnię (możemy smażyć na suchej patelni lub z niewielką ilością oleju), wylewamy olej i nakładamy po jednej pełnej łyżce ciasta.
Placki smażymy na nie za dużym ogniu, gdy już chwilę się podpieką nakładamy pokrojone truskawki. Po chwili przekręcamy na druga stronę i pieczemy około 2-3 minut.
Możemy podawać z cukrem pudrem, czekoladą lub innymi dodatkami. U mnie same placuszki wystarczają są wystarczająco słodkie 🙂
Smacznego!!!