czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Ciasto francuskie ze szparagami

12
06
2020

Ciasto francuskie ze szparagami – danie z serii co tu zrobić na obiad, żeby się nie narobić. Smaczne, proste no i ze szparagami. Cóż więcej potrzeba. No może, żeby miało nieco mniej kalorii, ale nie można mieć wszystkiego prawda? Ewentualnie można zjeść nieco mniej 😉

Kaloryczność:

Cały tort – 2500 g – 2769 kcal

1 porcja – 250 g460 kcal 

 

Składniki (6 porcji):

  • Ciasto Francuskie – 2 szt.;
  • Jajko – 6 szt.;
  • Ser żółty – 20 g;
  • Szparagi – 500 g;
  • Cukier – 1 łyżeczka;
  • Sól – 1 łyżeczka.

Przygotowanie:

Przygotowujemy szparagi – odcinamy zdrewniałe końcówki (ok 1-2 cm). Gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru i soli – ok 5-6 minut.

Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, układamy pierwszy kawałek ciasta francuskiego, nakłuwamy go widelcem, posypujemy serem żółtym startym na tarce, następnie układamy równomiernie szparagi (przestudzone). Na szparagi wbijamy jajka.

Drugi plaster ciasta nacinamy równomiernie i nakładamy na wierzch pierwszej warstwy z dodatkami.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 12-15 minut.

Smacznego!!!

 

Napisz swoją opinię