Ciasto francuskie ze szparagami
Ciasto francuskie ze szparagami – danie z serii co tu zrobić na obiad, żeby się nie narobić. Smaczne, proste no i ze szparagami. Cóż więcej potrzeba. No może, żeby miało nieco mniej kalorii, ale nie można mieć wszystkiego prawda? Ewentualnie można zjeść nieco mniej 😉
Kaloryczność:
Cały tort – 2500 g – 2769 kcal
1 porcja – 250 g – 460 kcal
Składniki (6 porcji):
- Ciasto Francuskie – 2 szt.;
- Jajko – 6 szt.;
- Ser żółty – 20 g;
- Szparagi – 500 g;
- Cukier – 1 łyżeczka;
- Sól – 1 łyżeczka.
Przygotowanie:
Przygotowujemy szparagi – odcinamy zdrewniałe końcówki (ok 1-2 cm). Gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru i soli – ok 5-6 minut.
Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, układamy pierwszy kawałek ciasta francuskiego, nakłuwamy go widelcem, posypujemy serem żółtym startym na tarce, następnie układamy równomiernie szparagi (przestudzone). Na szparagi wbijamy jajka.
Drugi plaster ciasta nacinamy równomiernie i nakładamy na wierzch pierwszej warstwy z dodatkami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 12-15 minut.
Smacznego!!!