Kofta indyjska w sosie śmietanowo-pomidorowym
Kofta indyjska – zdecydowanie moje smaki. Kuchnia indyjska jej aromat numer jeden na mojej liście. Kofta to danie które najczęściej zamawiałam w knajpce Green Way i gdyby nie to że znajoma wrzuciła zdjęcie na insta dotarło do mnie, że można zrobić sobie w domku, jak większość rzeczy zresztą… A zatem Kofta indyjska w sosie śmietanowo-pomidorowym, przepis podobno oryginalny z Green Way – jest przepyszna! Ja robię najczęściej z sera paneer, ale czasem również z serka typu włoskiego i jedna i druga jest przepyszna! Musicie spróbować! 😉
Składniki na Koftę (18-20 kulek):
- Ser Paneer (lub serek typu włoskiego) – 500 g;
- Mąka pszenna – 2-3 łyżki;
- Papryka czerwona- 1 szt. ;
- Kolendra mielona – 1 łyżeczka;
- Chilli – 0,5 łyżeczki;
- Sól – 1 łyżeczka (płaska).
Przygotowanie:
Ser rozgniatamy, dodajemy do niego mąkę (jeżeli ser Paneer wówczas mniej mąki, przy serku typu włoskiego mąki więcej), następnie dodajemy startą na tarce paprykę i przyprawy. Wszystko zagniatamy energicznie, formułujemy kulki i obtaczamy w mące. Tak przygotowane Kofty władamy do lodówki na ok 60-90 minut. Po tym czasie każdą kuleczkę smarujemy olejem (ma na rękę wylewam odrobinę i tak obtaczam kulki). Ułożone na papierze do pieczenia kofty wkładamy do piekarnika i pieczemy w 220-230 stopniach. Gdy się zarumienią są gotowe!
Składniki na sos:
- Olej – 25 ml;
- Wiórki kokosowe – 25 ml;
- Koncentrat pomidorowy – 100 ml;
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka;
- Pieprz – 1/4 łyżeczki;
- Imbir – 1 łyżeczka;
- Kminek mielony – 1 łyżeczka;
- Chilli – 1/2 łyżeczki;
- Czosnek – 1 łyżeczka;
- Kolendra mielona – 1 łyżeczka;
- Śmietana 18% – 200 ml;
- Sól – 1 łyżeczka (płaska).
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy wiórki (zmniejszamy gaz żeby się nie spaliły), dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Odstawiamy garnek i studzimy. Po tym czasie dodajemy: pieprz, imbir, kminek mielony, chilli, czosnek i kolendrę mieloną. Wszystko mieszamy i wstawiamy na mały ogień – dodajemy śmietanę – mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Na koniec dodajemy sól i doprawiamy do smaku.
Kofty podajemy z sosem, surówką i ryżem.
Smacznego!