Babeczki z Truskawkami
Babeczki z truskawkami – w sumie powinnam napisać babeczki z owocami, przepis zdaje się być uniwersalny. Robiłam już z truskawkami, rabarbarem, ale borówki i inne owoce zapewne będą tu świetnie pasowały. Jeżeli chodzi o przepis urzekła mnie prostota no i nie oszukujmy się czas wykonania. Idealny zatem dla zapracowanych i zabieganych mamusiek no i Tatuśków też 😉 😛 Ja najczęściej robię bez lukru i posypek, ale jak lubicie proszę bardzo. Na jednym ze zdjęć (babeczki przygotowane na piknik rodzinny w przedszkolu) mamy lukier czerwony 😉
Składniki (16 babeczek):
- 250 g mąki pszennej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 150 g cukru (w oryginale było 170);
- 2 duże jajka;
- 120 ml mleka;
- 100 ml oleju (lub masła roztopionego);
- Truskawki i Rabarbar – 250 g (lub inne owoce).
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (góra i dół), następnie papilotkami wykładamy formę na muffinki.
Owoce myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.
Do pojemnika wlewamy mleko, olej, jajka i blendujemy. W misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
Do suchych składników dodajemy zblendowaną masę i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy owoce. Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy ze sobą.
Nakładamy równe porcje ciasta do papilotek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 25 minut.
Muffinki po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą. Dla mnie zbędny dodatek bo i bez tego są pyszne 😉
Smacznego!!!
Przepis faktycznie szybki a babeczkami sie zajadali ?