Ruskie pierogi
Jest to druga odsłona pierogów ruskich na moim blogu, wydaje mi się że lepsza, ale to chyba głownie ze względu na ciasto. Sami musicie ocenić. Jest wiele sposobów na te pierogi, jedni dodają do środka cebulkę, inni boczek, jeszcze inni suszoną miętę. Ja robię farsz z samych ziemniaków i twarogu (w tym przepisie inne proporcje niż w poprzednim Przepisie), odrobinę doprawionych, a potem mogę kombinować z okrasą, jak w tym przypadku 🙂 Ciasto na pewno wyszło lepsze niż zwykle, mięciutkie i delikatne.
Składniki na farsz:
- Ziemniaki – 0,5 kg;
- Twaróg półtłusty – 0,5 kg;
- Sól;
- Pieprz kolorowy.
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. I farsz gotowy ?
Składniki na ciasto:
- Mąka pszenna – 0,5 kg;
- Olej – 4 łyżki;
- Woda – 1 szklanka;
- Sól – szczypta.
Przygotowanie:
Wysypujemy przesianą mąkę na stolnicę, wlewamy olej, dolewamy stopniowo wodę i zagniatamy. Odcinamy kawałek ciasta i wałkujemy. Ciasto nie może być za cienkie, ani za grube – u mnie mniej więcej 5 milimetrów. Z ciasta wycinamy kółka. Zazwyczaj brzeg ciasta smarowałam do połowy żeby lepiej się sklejało, ale w tym wypadku nie było takiej potrzeby, ciasto było bardzo plastyczne. Wkładamy łyżeczkę farszu. Sklejamy i przygniatamy palcami, widelcem żeby się nie rozkleiło. I gotowe.
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła lub oleju, wrzucamy na wrzątek i od momentu zagotowania, 4 minuty (wszystko zależy od grubości ciasta, najlepiej sprawdzić i spróbować).
Składniki na okrasę:
- Boczek wędzony – 50 g;
- Cebula – 50 g;
- Papryczka chilli – 20 g.
Przygotowanie:
Boczek kroimy w drobną kosteczkę, cebulkę obieramy i również drobniutko kroimy, papryczkę chilli również drobniuteńko kroimy. Wszystko wrzucamy na patelnię i smażymy do momentu aż wszystko się ładnie zarumieni.
Ugotowane pierożki polewamy tak przygotowaną okrasą i zajadamy!
Smacznego!!!