Piegusek
Piegusek – przepyszny! Z całą pewnością największe zaskoczenie tego miesiąca (jeżeli chodzi o ciasta)! Jeszcze chyba nie jadłam tak delikatnego i soczystego ciasta (w kategorii babek oczywiście). Cudowne – z makiem w środku, na bazie białek, a zatem gdy zostanie nam dużo białek, proponuję zamiast bez, którym oczywiście nic nie brakuje, Pieguska! Ja miałam 8 białek i tyle dałam, ale w przepisie była mowa od 6-8 😉 Ponadto można dodać bakalii, u mnie dzieci nie lubią więc jest bez 🙂
Składniki (Forma 30 cm x 10 cm):
- Margaryna – 250 g;
- Cukier puder – 100 g;
- Mąka pszenna – 150 g;
- Mak suchy – 1 szklanka;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 8 białek.
Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mak, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy z odrobiną soli.
Do ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku – 40 minut.
Smacznego!!!