czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Murzynek

11
11
2018

Murzynek – chyba jedno popularniejszych ciast… Często myśląc co by tu dziś upiec wertuję internet w poszukiwaniu jakiś nowinek. Tym razem postanowiłam zajrzeć do zeszyciku mojej mamy (tak starannie i wielokrotnie przepisywanego przeze mnie i moją kochaną siostrzyczkę na każde mamy urodziny 😉 ) Postanowiłam częściej do niego zaglądać! A tymczasem na stole wylądował Murzynek! Stary dobry Murzynek 😉 Nie zawiodłam się smakował jak niegdyś, wyśmienicie… nie zostało nawet okruszka:-)

Składniki (Blacha 26 cm x 12 cm):

  • Margaryna – 250 g;
  • Cukier – 120 g;
  • Woda – 6 łyżek;
  • Kakao – 3 łyżki;
  • Mąka – 150 g;
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
  • Jajka – 4 szt.

Wykonanie:

W rondelku rozpuszczamy margarynę, cukier, wodę i kakao – nie gotujemy. Masę odstawiamy do ostudzenia.

Żółtka ucieramy z mąką i proszkiem do pieczenia. 

Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli.

Do mąki dodajemy masę kakaową, a na koniec ubitą pianę z białek.

Blachę o wymiarach 28 cm x 12 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach – ok 30-40 minut. Do suchego patyczka.

Na koniec po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię