czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Leśny mech

05
11
2018

Leśny mech – cudnie brzmi i cudnie smakuje 🙂 Nieraz widziałam na zdjęciach i za każdym razem mówiłam, muszę zrobić, muszę zrobić… no i zrobiłam 😉 Mało tego myślę, że zrobię jeszcze nie jeden raz. A wy nie zbierajcie się jak ja pół roku tylko od razu, bo warto 😉 Dodam, że bardzo szybko i łatwo się robi 🙂

Składniki (Tortownica 24 cm):

Ciasto zielone

  • Szpinak świeży – 400 g;
  • Olej – 2/3 szkl.;
  • Cukier 3/4 szkl.;
  • Jajka – 3 szt.;
  • Mąka pszenna – 2 szkl.;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki.

Krem mascarpone

  • Serek mascarpone – 250 g;
  • Śmietanka 36% – 200 ml;
  • Cukier puder – 3 łyżki;
  • Cukier wanilinowy;
  • Śmietan-fix (opcjonalnie).

Dekoracja

  • Granaty;
  • Borówka;
  • Liście mięty.

Przygotowanie:

Świeży szpinak po myjemy, wkładamy do garnka, podgrzewamy do momentu aż zwiędnie, następnie przekładamy na sitko, odciskamy nadmiar soku i blendujemy na gładką masę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier , żółtka i ubijamy na puszystą oraz jasną masę. Ciągle ubijamy i wlewamy powolutku olej. Na koniec dodajemy mus ze szpinaku i mieszamy na najmniejszych obrotach do połączenia składników. Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy ok 40 minut do suchego patyczka. Wyciągamy ciasto i studzimy.

Teraz czas na krem – w misce umieszczamy serek mascarpone, śmietankę, dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Ubijać przez kilka minut aż masa zwiększy swoją objętość i będzie puszysta, na koniec możemy dodać śmietan-fix. 

Ciasto kroimy na 2 części, dolną kładziemy na paterze i nakładamy krem mascarpone. Z górnej zielonej części ciasta wybieramy sam środek i  te okruszki wysypujemy na krem. Pozostałej pustej „kopułki” ciasta nie wykorzystamy, ale śmiało możemy zjeść 😉 . Tak przygotowane ciasto dekorujemy granatem, lub innymi owocami. 

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię