Kluski orkiszowe z mlekiem



Kluseczki orkiszowe, czyli coś podobnego jak lane kluski, tylko zamiast mąki pszennej jest orkiszowa pełnoziarnista, a konsystencja ciasta jest nieco inna, nie lejąca lecz bardziej gęsta, gotowane oczywiście na mleku. . Pozostałość po jednej z wielu diet, uwielbiam je do tej pory, a moja Rozalka woli je od tych tradycyjnych. Warto spróbować zatem, gdyż kto jak kto ale Rozalka byle czego nie jada, w zasadzie nie wiele jada a to co jada musi być naprawdę pyszne 🙂 Szybki sposób na zdrowe i pożywne śniadanko. U mnie wciąż wersja dietetyczna czyli mała, ale wystarczy pomnożyć ilość składników razy dwa i mamy wersję normalną 😉
Składniki (1 porcja):
- Jajko – 1 szt.;
- Cukier brązowy – 1 łyżeczka;
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista – 50 g;
- Mleko – 350 ml.
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy.
Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy mąkę, cukier – dokładnie mieszamy.
Nad garnkiem z gotującym się mlekiem przechylamy miskę z ciastem i odrywamy łyżką po kawałku ciasta, co jakiś czas maczamy łyżkę w mleku (wówczas ciasto nie będzie się kleić do łyżki).
Gotujemy kluski do momentu ponownego zagotowania się mleka i wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Smacznego!