czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Ciasto kruche z jabłkami

20
11
2018

Najlepsze przepisy to te Babcine 😉 Obiecałam zaglądać do zeszytu mamy i tak też robię, kolejny przepis tym razem Kruche ciasto z jabłkami i delikatna pianką. No bo nie wiem czy wiecie, ale powinno się jeść sezonowo, a czego mamy pod dostatkiem tej jesieni? No oczywiście, że jabłuszek 😉 Pyszne, ciasto moje dzieciaki się zajadały 🙂

Składniki (forma 25 cm x 40 cm):

  • Mąka pszenna – 400 g;
  • Margaryna – 250 g;
  • Jajka – 5 szt.;
  • Cukier – 200 g;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Maka ziemniaczana – 40 g;
  • Jabłka – 0,5 kg (obrane).

Wykonanie:

Jabłka obieramy i trzemy na tarce od dużych oczkach.

Do miski przesiewamy mąką, dodajemy pokrojoną margarynę (warto ją chwilę wcześniej wyjąć żeby nie była bardzo twarda), wsypujemy pół szklanki cukru oraz proszek do pieczenia.

Żółtka oddzielamy od białek, a następnie dodajemy je do miski. Zagniatamy ciasto, dzielimy  na trzy części. 2/3 ciasta układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie, natomiast 1/3 wkładamy do zamrażalnika. 

Ubijamy białka z odrobiną soli na sztywno. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo pozostałą ilość cukru oraz dwie łyżki mąki ziemniaczanej.

Na ciasto w formie wykładamy starte jabłka, następnie pianę z białek i na koniec schłodzone ciasto trzemy na tarce o grubych oczkach.

Pieczemy w piekarniku ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię