czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Ciasto Dyniowe z Pomarańczą

04
11
2018

Dynia… hmmm… tak po raz kolejny pyszna dyńka 😉 Ciasto, delikatne i soczyste polane pyszną słodziutką polewą. Ja wiem, wiem, super zdrowe to to nie jest, ale za to jakie pyszneeee:-) Jutro zabieram ze sobą w gości, ostatnim razem jak ciasto pojechało ze mną nie zdążyłam nawet spróbować kawałeczka 😉 I taka reklama chyba wystarczy 😉

Składniki (Tortownica 25 cm):

  • Puree z dyni – 250 g (250 ml – szklanka);
  • Jajka – 3 szt.; 
  • Mąki pszennej – 225 g (1,5 szklanki);
  • Cukier – 3/4 szklanki ;
  • Masło – 200 g;
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
  • Soda – 1 łyżeczka;;
  • Cukier wanilinowy – 1 opakowanie;
  • Skórka starta z pomarańczy;
  • Biała czekolada – 50 g(lub cukier puder – 5 łyżek).

Przygotowanie:

Na początek puree z dyni – dynię musimy przekroić i oczyścić, następnie pokroić na kawałki, poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na funkcji góra-dół i pieczemy przez około 45-55 minut (tak naprawdę do miękkości). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia. Wykrawamy miąższ dyni, który następnie miksujemy na gładką masę- jeżeli puree jest za rzadkie odparowujemy wodę poprzez gotowanie.  

Piekarnik grzejemy do temperatury 180 stopni.

W garnku rozpuszczamy masło, cukier i cukier wanilinowy. Mus z dyni przekładamy do miski, dodajemy startą skórkę pomarańczy, wlewamy masło i odstawiamy do przestygnięcia. Pół szklanki tak przygotowanego musu odlewamy i odstawiamy na bok, natomiast do reszty dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sodę. 

Łączymy ze sobą wszystkie składniki mokre i suche oraz na koniec pianę z białek. Mieszamy wszystko dokładnie ale wolno i nie za długo. Tak przygotowaną masę wykładamy do tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut.

W tym czasie przygotowujemy polewę, pozostawioną część musu podgrzewamy z czekoladą lub cukrem pudrem. 

Ciasto gdy będzie ostudzone polewamy polewą. Gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię