Ciasto Dyniowe z Pomarańczą



Dynia… hmmm… tak po raz kolejny pyszna dyńka 😉 Ciasto, delikatne i soczyste polane pyszną słodziutką polewą. Ja wiem, wiem, super zdrowe to to nie jest, ale za to jakie pyszneeee:-) Jutro zabieram ze sobą w gości, ostatnim razem jak ciasto pojechało ze mną nie zdążyłam nawet spróbować kawałeczka 😉 I taka reklama chyba wystarczy 😉
Składniki (Tortownica 25 cm):
- Puree z dyni – 250 g (250 ml – szklanka);
- Jajka – 3 szt.;
- Mąki pszennej – 225 g (1,5 szklanki);
- Cukier – 3/4 szklanki ;
- Masło – 200 g;
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
- Soda – 1 łyżeczka;;
- Cukier wanilinowy – 1 opakowanie;
- Skórka starta z pomarańczy;
- Biała czekolada – 50 g(lub cukier puder – 5 łyżek).
Przygotowanie:
Na początek puree z dyni – dynię musimy przekroić i oczyścić, następnie pokroić na kawałki, poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na funkcji góra-dół i pieczemy przez około 45-55 minut (tak naprawdę do miękkości). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia. Wykrawamy miąższ dyni, który następnie miksujemy na gładką masę- jeżeli puree jest za rzadkie odparowujemy wodę poprzez gotowanie.
Piekarnik grzejemy do temperatury 180 stopni.
W garnku rozpuszczamy masło, cukier i cukier wanilinowy. Mus z dyni przekładamy do miski, dodajemy startą skórkę pomarańczy, wlewamy masło i odstawiamy do przestygnięcia. Pół szklanki tak przygotowanego musu odlewamy i odstawiamy na bok, natomiast do reszty dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sodę.
Łączymy ze sobą wszystkie składniki mokre i suche oraz na koniec pianę z białek. Mieszamy wszystko dokładnie ale wolno i nie za długo. Tak przygotowaną masę wykładamy do tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut.
W tym czasie przygotowujemy polewę, pozostawioną część musu podgrzewamy z czekoladą lub cukrem pudrem.
Ciasto gdy będzie ostudzone polewamy polewą. Gotowe!
Smacznego!!!