Chleb dla „Leniwych”
Chleb dla „Leniwych” – pod taką nazwą dostałam przepis więc nie zmieniam i podaję dalej. Przepis od kolejnej dobrej duszki tym razem Ewci 😉 Mam takie super wsparcie w Dąbkach nad morzem 😉 Jak dotąd niezawodne 🙂 Zatem Dziękuję Ewie a Was zachęcam. Mało skomplikowany, ale za to przepyszny chlebek z chrupiącą skórką i ziarnami słonecznika 🙂 Przepis dostałam na dwie formy, jednak dziś zrobiłam jedną tak wiecie na spróbowanie. Ale wiem już, że następnym razem będzie razy dwa 😉
Składniki (Forma 30 cm x 10 cm):
- Mąka pszenna – 500 g (3 szklanki);
- Otręby pszenne – 100 g (1 szklanka);
- Woda ciepła – 300 ml (1,5 szklanki);
- Sól – 1 łyżeczka;
- Drożdże – 50 g;
- Cukier – 1 łyżeczka;
- Ziarna słonecznika – 70 g (0,5 szklanki).
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do małej miski, dodajemy cukier oraz 1/4 szklanki ciepłej wody – mieszamy dokładnie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy otręby, sól, słonecznik i wszystko dokładnie mieszamy.
Do mąki wlewamy rozczyn, delikatnie przysypujemy mąką i odstawiamy jeszcze na 10 minut.
Formę do pieczenia smarujemy masłem lub margaryną oraz obsypujemy otrębami.
Do miski wlewamy pozostałą ilość wody i zagniatamy ciasto.
Ciasto wykładamy do foremki, posypujemy ziarnami słonecznika i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce (tego nie było w przepisie, ale mama mi żeby nie powiedzieć kazała, doradziła 😉 ).
Chlebek wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 180 stopni, grzanie góra/dół. Pieczemy 1 h 20 minut.
Smacznego!!!