Bułeczki śniadaniowe



Delikatne pszenne, drożdżowe Bułeczki śniadaniowe 🙂 Idealne na śniadanko. Wybrałam akurat ten przepis, gdyż jest szybki. Tak naprawdę powinnam nazwać te bułeczki ekspresowymi 😉 Przygotowanie trwa ok 10 minut, plus pieczenie 20 – po 30 minutach w domu pachnie świeżym pieczywkiem. Bułeczki smarujemy masełkiem i mamy przysłowiowe niebo w gębie!
Wrzucam jeszcze przelicznik drożdży, może się przydać:
25 gramów drożdży świeżych = 7 gramów drożdży instant
Składniki (ok 8 bułeczek):
- Mąka pszenna – 500 g (3 szklanki);
- Drożdże instant – 21 g (3 opakowania);
- Sól- 5 g (1 łyżeczka);
- Miód – 25 g (1 łyżka);
- Woda letnia – 300 ml (1,5 szklanki);
- Jaja – 1 szt. (a właściwie 1 żółtko);
- Mak – do posypania (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, miód i letnią wodę. Wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na równe części – u mnie 8 kawałków. Formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem, możemy również posypać makiem, sezamem, słonecznikiem, tym na co mamy ochotę.
Blachę z bułkami wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni – 20 minut.
Smacznego!!!