Bigos z kiszonej kapusty



Wreszcie to zrobiłam, a raczej Go i to przez duże G! Nieskromnie powiem, że wyszedł po prostu przepyszny!!! Żeby nie powiedzieć najlepszy jaki jadłam 😛 Ale dość zachwalania, powiem Wam jedno jeżeli nosicie się z zamiarem robienia bigosu to naprawdę warto. Co prawda trochę to trwa… ale mimo wszystko warto zwłaszcza, że potem kilka obiadków mamy z głowy 🙂 Na Święta idealny, a na Sylwestra jeszcze bardziej. Tylko pamiętajcie żeby użyć kapusty kiszonej, a nie kwaszonej. Do dzieła!
Składniki (garnek 4 l):
- Kapusta kiszona – 2 kg;
- Marchewka – 300 g;
- Mięso wieprzowe – 850 g (u mnie szynka i żeberka);
- Prawdziwki suszone – 50 g;
- Kiełbasa wiejska – 500 g;
- Liście laurowe – 6 szt.;
- Ziele angielskie – 8 szt.;
- Pieprz ziarna – 10 szt.;
- Sól;
- Cebula – 100 g;
- Mąka pszenna – 1 łyżka;
- Olej – 4 łyżki.
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę, lub po prostu na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki oleju i gdy jest już rozgrzany wrzucamy mięso i dokładnie je obsmażamy. W tym czasie suszone grzyby łamiemy na kawałki (lub kroimy).
Wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie prawie miękkie – ok 40 minut.
Do drugiego garnka wkładamy kapustę, lekko odciśniętą, zalewamy wodą tak aby przykryć kapustę i gotujemy ok 45 minut.
Odlewamy wodę z kapusty, oczywiście nie całą ale większość. Dodajemy do kapusty mięso, dokładnie mieszamy i wszystko dusimy ok 40 minut.
Kiełbasę kroimy na kawałki. Połowę pokroiłam w kostkę, drugą połowę na grubsze ok 4 cm kawałki. Podsmażamy na patelni, do momentu aż się ładnie podpiecze,a gdy kapusta i mięso są miękkie dodajemy ją do garnka. Tłuszcz z kiełbasy zostawiamy i nie dodajemy do bigosu.
Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 20 minut.
Na koniec robimy zasmażkę – cebulkę drobniutko kroimy w kosteczkę, na patelni rozpuszczamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulkę i gdy jest rumiana dodajemy do niej łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy łyżkę stołową wody z bigosu, mieszamy i wlewamy to do garnka, zagotowujemy wszystko.Jeszcze raz dokładnie mieszamy, jeżeli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
Smacznego!!! A jest do czego!!!