Bezglutenowe pancakes z mąki ryżowej
Bezglutenowe pancakes z mąki ryżowej – czyli po prostu placuszki z mąki ryżowej. No koniecznie muszę dodać zdrowe placuszki. Nie mamy ani grama cukru, co nie znaczy, że nie są słodkie 😉 W przepisie był jogurt naturalny, ja użyłam typu greckiego gdyż taki własnie miałam. A podajemy z tym co lubimy najbardziej, u mnie dziewczyny postawiły na miodek i Granata. Powiem Wam jeszcze jedno, najlepsze smakołyki powstają z przepisów sprawdzonych i poleconych! W tym miejscu dziękuję Dorotce, myślę że jeszcze nie raz będę dziękowała 😉 A tymczasem zapraszam na placuszki, wierzcie mi szybciej się nie da 🙂
Składniki (4 porcje):
- Banan – 1 szt.;
- Jajka – 1 szt.;
- Mąka ryżowa– 150 g;
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
- Jogurt typu greckiego – 150 ml;
- Miód;
- Owoce.
Przygotowanie:
W misce rozgniatamy banana, musi być dojrzały pamiętajcie o tym.
Wbijamy do miski jajko, dodajemy mąkę, jogurt, sodę i wszystko dokładnie mieszamy.
Placuszki – smażymy na suchej patelni na rumiano z obu stron. U mnie wyszły takie mini gdyż dziewczyny takie lubią najbardziej.
Podajemy z owocami, miodem, cukrem pudrem, syropem klonowym… tak jak lubicie najbardziej 🙂
Smacznego!