czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Bezglutenowe pancakes z mąki ryżowej

18
11
2018

Bezglutenowe pancakes z mąki ryżowej – czyli po prostu placuszki z mąki ryżowej. No koniecznie muszę dodać zdrowe placuszki. Nie mamy ani grama cukru, co nie znaczy, że nie są słodkie 😉 W przepisie był jogurt naturalny, ja użyłam typu greckiego gdyż taki własnie miałam. A podajemy z tym co lubimy najbardziej, u mnie dziewczyny postawiły na miodek i Granata. Powiem Wam jeszcze jedno, najlepsze smakołyki powstają z przepisów sprawdzonych i poleconych! W tym miejscu dziękuję Dorotce, myślę że jeszcze nie raz będę dziękowała 😉 A tymczasem zapraszam na placuszki, wierzcie mi szybciej się nie da 🙂

 

Składniki (4 porcje):

  • Banan – 1 szt.;
  • Jajka – 1 szt.;
  • Mąka ryżowa– 150 g;
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
  • Jogurt typu greckiego – 150 ml;
  • Miód;
  • Owoce.

Przygotowanie:

W misce rozgniatamy banana, musi być dojrzały pamiętajcie o tym. 

Wbijamy do miski jajko, dodajemy mąkę, jogurt, sodę i wszystko dokładnie mieszamy.

Placuszki – smażymy na suchej patelni na rumiano z obu stron. U mnie wyszły takie mini gdyż dziewczyny takie lubią najbardziej.

Podajemy z owocami, miodem, cukrem pudrem, syropem klonowym… tak jak lubicie najbardziej 🙂

Smacznego!

Napisz swoją opinię