Dyniowe ciasteczka owsiane



Dynia wciąż rządzi 😉 Domowe ciasteczka… no bo któż ich nie lubi 😉 Pyszne, nie wiem czy mogę użyć określenia zdrowe, ale jestem pewna że każda mama która jest na diecie może śmiało sięgnąć po jedno luba dwa 🙂 W mojej wersji są mało słodkie, w oryginale było więcej cukru ale wy zróbcie jak uważacie i jak lubicie 🙂
Składniki (ok 20 ciasteczek):
- 2 szklanki mąki pszennej (można użyć jaglanej lub ryżowej);
- 1 łyżeczka sody;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- ¼ łyżeczki soli;
- 1 ½ szklanki płatków owsianych;
- 120 g roztopionego masła;
- ¼ szklanki cukru trzcinowego
- ¾ szklanki puree dyniowego
- ½ szklanka żurawiny
- ¼ szklanki ziaren słonecznika (w oryginale były orzechy posiekane).
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni (grzanie góra, dół). Na suchej patelni podprażamy płatki owsiane, kilka minut aż się zarumienią. W garnuszku rozpuszczamy masło.
W jednej misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, sodę, sól, cynamon i na koniec dodajemy płatki owsiane. W drugiej miseczce mieszamy masło, puree dyniowe i cukier. Teraz mieszamy ze sobą mokre i suche składniki, a na koniec dodajemy żurawinę i słonecznik (lub orzechy jak ktoś lubi i może).
Łyżka nabieramy porcję ciasta formujemy kulkę i lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy ok 17-20 minut w nagrzanym piekarniku. Gotowe!
Smacznego!!!