Ciasteczka z cukrem



Smak dzieciństwa… jest sporo przysmaków na myśl o których ślinka nam cieknie. U mnie jednym z nich są domowe ciasteczka z cukrem, które moje mamusia często piekła. Wczoraj więc odkopałam stary zeszyt i postanowiłam sprawdzić czy moje dzieci będą uwielbiały te ciasteczka tak jak ja kiedyś. I cóż mogę rzec… nie ma jak stare sprawdzone babcine przepisy 😉
Składniki (ok 20-30 ciasteczek):
- 0,5 kg mąki;
- 1/2 kostki margaryny (miękka);
- 1 jajko;
- 1 żółtko;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 szklanki cukru (plus cukier na wierzch ciasteczek);
- woda gotowana(ciepła).
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół). Ciasto najlepiej zagnieść na stolnicy. Wysypujemy mąkę, proszek i cukier, na środku robimy dołek wbijamy jajko i żółtko, dodajemy miękką margarynę i zagniatamy ciasto. Stopniowo dodajemy gotowaną gorącą wodę – partiami tak aby zagnieść ciasto. Następnie odkrawamy kawałek ciasta, wałkujemy na grubość ok 1-2 cm (w zależności od tego czy chcemy grubsze czy cieńsze ciasteczka) i wykrawamy ciasteczka szklanką, kubkiem lub foremkami. Każde ciasteczko z jednej strony maczamy w cukrze (najlepiej grubym) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut na złoty kolor.Gotowe!
Smacznego!!!