Ziemniaki pieczone z boczniakami
Ziemniaki – no chyba bez nich nie wyobraża sobie życia niejedna Polska rodzina 🙂 U mnie ostatnio troszkę rzadziej, ale gdy nie ma ich kilka dni na stole dzieciaki wołają, mamo a gdzie ziemniaki? Dziś wymyśliłam sobie takie oto danie. Zapewne już ktoś wcześniej je wymyślił 😉 Pieczony ziemniak z fajnym sosem. Ja przygotowałam trzy, jeden z boczniakami, drugi z boczkiem i pieczarkami i trzeci ze szpinakiem. Na początek ten, który smakował najbardziej 🙂 Na koniec dodam, że to przepis ze specjalną dedykacją dla mojej kochanej siostrzyczki 😉 :-*
Składniki (3 porcje):
- Ziemniaki – 6 sztuk (najlepiej takie duże);
- Boczniaki – 200 g;
- Masło – 2 łyżki;
- Natka pietruszki – 3-4 łyżki;
- Śmietana 30% – 100 g;
- Pieprz cayenne – 1/2 łyżeczki;
- Sól;
- Pieprz.
Przygotowanie:
Zaczynamy od ziemniaków, które musimy dokładnie umyć. Następnie zalewamy wodą, wstawiamy na gaz i od momentu zagotowania gotujemy jeszcze ok 5 minut. Odcedzamy ziemniaki i kiedy trochę ostygną każdego ziemniaka kroimy na pół, w środek wkładamy odrobinę masła i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane ziemniaki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni(u mnie z termoobiegiem) ok 30 minut. Gdy ziemniaki się pieką przygotowujemy sosik. Boczniaki myjemy, następnie kroimy i podsmażamy na łyżeczce masła ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy natkę pietruszki, sól, pieprz, pieprz cayenne i dusimy kolejne 5 minut (jeżeli jest taka potrzeba podlewamy wodą). Na koniec dodajemy śmietankę i po zagotowaniu odstawiamy sos na bok. Ziemniaki gdy są już miękkie odwijamy z folii, żeby się podpiekły 5 minut w piekarniku. Podajemy ziemniaka z sosem z boczniaków, jak ktoś lubi może jeszcze posypać danie serem żółtym. Gotowe!
Smacznego!
Bardzo dziękuję, na pewno skorzystam.