Risotto z grzybami



Ja wiem, że to nie jest sezon grzybowy. Ba, do sezonu jeszcze mnóstwo czasu, ale ponieważ poprzedni sezon był bardzo dorodny zamroziłam kilka sztuk 🙂 I teraz mogę zaczarować cały dom zapachem i aromatem najsmaczniejszego grzyba jakim według mnie jest prawdziwek! A nie ma chyba nic lepszego jak risotto z prawdziwkami. Niewiele potrzebujemy do tego dania, bo raptem ryż, grzyb, pietruszka, odrobina masła, a dla smakoszy odrobina wina 😉 Efekt… niebo w… BUZI! 😉
Składniki (2-3porcje):
- Bulion – 1 litr;
- Prawdziwek (mrożony) – 3 sztuki;
- Pietruszka natka – 4 łyżki;
- Ryż Arborio – 200 g;
- Ser żółty – 4 łyżki (ale lepszy byłby parmezan);
- Masło – 2 łyżki;
- Wino białe – 70 ml (opcjonalnie);
- Sól;
- Pieprz.
Przygotowanie:
W małym garnku przygotowujemy bulion, jeżeli macie rosół świeżo gotowany będzie idealnie, ja niestety nie miałam i mój bulion powstał poprzez rozpuszczenie dwóch kostek rosołowych w 1 litrze wody. Taki bulion cały czas podgrzewamy na małym ogniu.W garnuszku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i od razu dodajemy starty na tarce czosnek i ryż. Mieszając cały czas smażymy wszystko ok 3 minut. Po tym czasie zaczynamy powoli dodawać po jednej łyżce wazowej bulionu i mieszając od czasu do czasu czekamy aż zostanie on wchłonięty przez ryż, kiedy tak się stanie dodajemy kolejną łyżkę. W tym samym czasie na patelni rozpuszczamy drugą łyżkę masła i przesmażamy pokrojone w kostkę grzyby, po około 8 minutach dodajemy wino i pietruszkę. Gdy sos się zredukuje i zostaną same grzyby kończymy smażenie, a gdy pozostanie nam niewiele bulionu, ok dwóch łyżek, grzyby dodajemy do risotto. Ryż powinien być al dente – miękki z zewnątrz, ale twardawy w środku, tak by stawiał zębom lekki opór. Przed samym podaniem dodajemy ser. Ja niestety nie miałam parmezanu, stąd ser żółty ale idealnie byłoby go użyć 😉 Gotowe!
Smacznego!!!