Ciasto „Czarne”
Upiekłam w swoim życiu sporo czekoladowych ciast, ale chyba zaprzestanę testów bo i tak kończy się tym, że najlepsze ciasto czekoladowe to to które robi moja siostrzyczka, ono jest bardziej czekoladowe, bardziej wilgotne, nie rozpada się, nie kruszy jest po prostu idealne, według najbardziej wymagających podniebień 🙂 Nie mogę nie podzielić się z Wami przepisem i zapewnić, że to ciasto pokonało już przynajmniej z pięć innych 😉 Tego osobiście sama nie piekłam, gdyż najlepiej smakuje gdy ktoś upiecze 😉
Składniki (tortownica 21 cm):
- Masło – 200 g (lub margaryna);
- Kakao – 3 duże łyżki;
- Cukier – 1,5 szklanki;
- Woda – 1/2 szklanki;
- Cukier Wanilinowy – sztuka;
- Mąka – 2 szklanki;
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
- Jajka – 4 sztuki;
- Rodzynki – 2-3 garści.
Przygotowanie:
Masło, cukier, cukier wanilinowy, kakao oraz wodę umieszczamy w garnku i gotujemy przez 5 minut, następnie studzimy aż będzie zimne. Odlewamy 1/4 szklanki masy czekoladowej – użyjemy jej jako polewy. Do pozostałej w garnku masy dodajemy dwie szklanki mąki, żółtka oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z 4 białek i delikatnie mieszając dodajemy stopniowo do ciasta. Na koniec dodajemy rodzynki i wylewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem, lub jak ktoś woli wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, około 1 godziny – ale sprawdzamy, do tak zwanego suchego patyczka. Gdy ciasto wystygnie polewamy je polewą. Gotowe!
Smacznego!!!