Włoski sernik
Włoski sernik – czyli sernik z ricotty i mascarpone. Delikatny, rozpływający się w ustach, po prostu pyszny! Jeżeli jesteście fanami serników, koniecznie musicie go spróbować! I pomyśleć, że gdyby nie promocja na ricottę nigdy bym go nie zrobiła 😉 Ależ byłaby strata. Myślę, że ten sernik w tym roku zagości na Wielkanocnym stole. A Święta tuż, tuż 😉 Jedna uwaga, w przepisie oryginalnym były ciasteczka amaretti lub digestive, niestety nie mogłam ich znaleźć może wam się uda ;-).
Składniki (tortownica 20 cm):
- Ciasteczka owsiane Sante – 150 g;
- Masło – 50 g;
- Serek Ricotta – 500 g;
- Serek Mascarpone – 250 g;
- Cukier – 125 g;
- Zmielone migdały – 100 g;
- Mąka ziemniaczana – 2 łyżki;
- Jaja – 3 sztuki;
- Skórka starta z 1 cytryny
- Płatki migdałowe – garść.
Wykonanie:
Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto włączamy piekarnik, żeby się nagrzał do 180 stopni. Ciasteczka kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym masłem – ja użyłam blendera, następnie wykładamy taką masą spód tortownicy (średnica 20 cm). Tortownice umieszczamy w lodówce na ok 15 minut. Do miski przekładamy – Serki, cukier, migdały, mąkę ziemniaczaną, jajka i skórkę cytrynową – wszystko miksujemy. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy sernik przez 45 minut, na złoty kolor. Gdy sernik jest upieczony stopniowo otwieramy piekarnik i studzimy w otwartym piekarniku. Zanim podamy musimy go schłodzić w lodówce, podobno wystarczy godzina, u mnie stał całą noc. Gotowe!
Smacznego!!!