czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Warzywny krem z indykiem

08
03
2018

Zupka krem, w której tyle warzyw ile się tylko zmieści 🙂 Na póki co jeszcze zimne dni doskonała, rozgrzewająca zupka. Te warzywa za którymi nie przepadacie po prostu odrzućcie.Warzywa mrożone, gdyż o tej porze roku są dużo lepsze i zdrowsze niż te „świeże”. No i jeszcze jeden plusik – szybciutka w wykonaniu 😉

 

Składniki (2 porcje):

  • Woda;
  • Kalafior – 120 g;
  • Brokuł – 120 g;
  • Marchew – 50 g;
  • Fasolka szparagowa – 50 g;
  • Pietruszka korzeń – 30 g;
  • Por – 30 g;
  • Ziemniaki – 120 g (2 sztuki); 
  • Cebula – 50 g (pół średniej);
  • Indyk filet – 150 g;
  • Olej – 5 g;
  • Pieprz;
  • Sól;
  • Curry.

Przygotowanie:

Warzywa mrożone – kalafior, marchew, brokuł i fasolkę wkładamy do garnka. Podobnie pietruszkę, pora i ziemniaki – wcześniej obrane i pokrojone, oraz indyka w 2-3 kawałkach. Zalewamy wodą, w takiej ilości by wszystko przykryć. Gotujemy ok. 20 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. W tym czasie siekamy  drobniutko cebulę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy do zupy. Wyjmujemy mięso z zupy i kroimy w kostkę, a do warzyw dodajemy przyprawy i blendujemy na krem. Zupkę podajemy z mięsem. Gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię