Szpinak z serem po indyjsku – Palak Paneer
Palak Paneer – danie po prostu obłędne! Jedynym sekretem tego dania, oprócz oczywiście pysznego sera Paneer, jest mieszanka aromatycznych przypraw. Sos który powstanie tzw. palak można użyć nie tylko do sera, ale również kurczaka, czy indyka. Każdy kto ubi aromatyczną kuchnię indyjską musi spróbować!
Składniki (4-5 porcji):
- Paneer – ok 500g (przepis na Paneer);
- Szpinak – 500 g;
- Cebula – 1 sztuka;
- Pomidor – 2 sztuki;
- Masło klarowane – 2 łyżki (można użyć oleju);
- Kminek cały – 1 łyżeczka;
- Kardamon zielony – 4-5 szt (lub mielony kardamon 1 łyżeczka);
- Goździki – 5-6 sztuk;
- Cynamon – 2-3 laski;
- Pasta z imbiru i czosnku – 1 łyżka (imbir i czosnek zmiksowane ze sobą w stosunku 1:1 z odrobiną wody);
- Kurkuma – 0,5 łyżeczki;
- Kolendra w proszku – 1,5 łyżeczki;
- Mielony kminek – 1,5 łyżeczki;
- Pieprz cayenne – 1 łyżeczka;
- Garam masala – 1 łyżeczka;
- Mielona gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki;
- Sól – do smaku;
- Woda.
Przygotowanie:
Ja przygotowałam sobie wszystko, żeby potem po kolei dodawać. Szpinak opłukałam, pomidory i cebulę obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Przygotowałam pastę imbirowo-czosnkową – czosnek i imbir w stosunku 1:1 zmiksowane z odrobina wody (taką pastę można przechowywać w lodówce do kilku tyg.). Przyprawy ułożyłam na małych talerzykach, według tego w jakiej kolejności będą dodawane. 1 talerzyk – kminek cały, kardamon zielony, goździki, cynamon. 2 talerzyk – kurkuma, kolendra w proszku, mielony kminek, papryka chili cayenne. 3 talerzyk – garam masala, mielona gałka muszkatołowa.
W dużym garnku gotujemy szpinak, wrzucamy na wrzątek i od momentu zagotowania – 4 minuty, potem odcedzamY, musimy pamiętać żeby nie przykrywać garnka ze szpinakiem bo straci swój piękny zielony kolor. W blenderze miksujemy szpinak z wodą – ok pół szklanki wody i odstawiamy na bok.
Sos:
- Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i dodajemy przyprawy z 1 talerzyka. Smażymy wszystko ok 30 sekund, ciągle mieszając;
- Dodajemy cebulę – smażymy i mieszamy 2-3 minuty;
- Dodajemy pastę z imbiru i czosnku – mieszamy 3 minuty na średnim ogniu;
- Dodajemy pomidora – mieszamy 4 minuty;
- Dodajemy przyprawy z talerzyka numer 2 – mieszamy 1 minutę;
- Dodajemy szpinak – mieszamy wszystko na wolnym ogniu 5 minut;
- Dodajemy przyprawy z 3 talerzyka i doprawiamy wszystko solą do smaku;
- Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodajemy wodę – ja dodałam ok 100 ml.
I w ten sposób sos szpinakowy mamy gotowy. Pozostaje dodanie pokrojonego w kostkę sera Paneer i gotowanie wszystkiego ok 4 minut, żeby przyprawy przeszły do sera. I gotowe! Podajemy z ryżem jaśminowym i chlebkiem Naan.
Trochę to trwa, ale wierzcie mi że WARTO!
Smacznego!!!
Zamiast wspomnianego sera, dodałem mięso i muszę przyznać, że jest pracochłonne danie, ale było warto 🙂 Zostałem pochwalony za starania!
2h roboty, ale wyszło pysznie 🙂