czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Świąteczny Barszcz Biały

27
03
2018

Niestety wszystkich fanów naturalnych zakwasów muszę rozczarować gdyż Barszcz Biały który podaję w Święta jest z torebki 🙁 Niestety, ale taki własnie najbardziej smakuje zarówno mnie jak i moim dziewczynkom. Barszcz na zakwasie nie zdał egzaminu. Ale dla wszystkich zwolenników takiego oto barszczu, jak również dla osób zabieganych podaję przepis, gdyż jest pyszny 😉

 

Składniki (6-7 porcji):

  • Biała kiełbasa – 6 sztuk (najlepiej od sprawdzonego rzeźnika);
  • Cebula – 1 sztuka;
  • Barszcz Biały Nasza Specjalność Winiary – 1 opakowanie;
  • Żurek Biały Nasza Specjalność Winiary – 1 opakowanie;
  • Chrzan;
  • Jajka – 6 sztuk;
  • Majeranek;
  • Liść laurowy – 2-3 sztuki;
  • Ziele angielskie – 4-5 sztuk;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Vegeta;
  • Woda – 3,5 litra;
  • Śmietana 2-3 łyżki(18%).

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę i wkładamy Kiełbasę. Gdy woda się zagotuje zmniejszamy gaz i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Obieramy cebulę i przypiekamy ją na rozgrzanym palniku (tak jak przygotowuje się cebulę do rosołu, kiedyś nasze Babcie robiły to na piecu, niestety my nie mamy takiej możliwości). Gdy cebula się przypiecze (u mnie nawet przypali) wrzucamy do barszczu. W garnuszku mieszamy Barszcz, Żurek i śmietanę z zimną wodą i dokładnie mieszamy. Gdy kiełbasa jest już ugotowana (ok 30 minut to trwa) dodajemy mieszankę barszczu i żurku i zagotowujemy wszystko. Na koniec przyprawiamy – solą, pieprzem, majerankiem i vegetą jeżeli ktoś lubi. Doprawiamy wedle własnego uznania do smaku. Barszcz podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami i chrzanem. Gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię