Spring rollsy z krewetkami



kalendarzu wiosna, za oknem niestety nie koniecznie 🙁 Postanowiłam wyczarować ją na talerzu 🙂 Spring rolls – czyli nic innego ruloniki z papieru ryżowego wypełnione świeżymi warzywami i makaronem ryżowym. Fantastyczna wiosenna przekąska, dodam jeszcze dla tych którym wydaje się, że jest to danie wyszukane i drogie – papier ryżowy – 3 zł, makaron ryżowy – 3 zł, Papryka czerwona – 3 zł, Ogórek zielony 2 zł, krewetki – 10 zł – całość 21 zł – porcja dla 4 osób ~ 5 zł/os. A przy tym wszystkim jakie pyszne!!! Polecam gorąco, zwłaszcza że do środka można włożyć na co tylko macie ochotę!!!
Składniki (10 sztuk):
- Papier ryżowy – 1 opakowanie (10 arkuszy);
- Makaron ryżowy – 50 g;
- Krewetki koktajlowe – 250 g;
- Ogórek zielony – 1 sztuka;
- Papryka czerwona – 1/2 sztuki;
- Rukola – 2 garści;
- Sos ostrygowy – 3 łyżeczki (opcjonalnie);
- Masło – 1 łyżka;
- Czosnek – 1 ząbek;
- Imbir – 2 cm kawałek;
- Koperek świeży – 1 łyżka;
- Sok z cytryny – 1 łyżka;
- Sól;
- Pieprz.
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania farszu. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krewetki rozmrażamy pod ciepłą wodą, oczyszczamy jeżeli jest taka potrzeba, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z pokrojonym drobno koperkiem i odstawiamy na chwilę na bok. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy starty na tarce imbir i czosnek, po chwili dodajemy krewetki i smażymy ok 4-5 minut, odstawiamy na bok. Makaron kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy krewetki i doprawiamy sosem ostrygowym , solą i pieprzem. Ogórka i paprykę kroimy w paseczki.
Każdy płat papieru ryżowego moczymy w wodzie, umieszczamy papier na desce i kładziemy na środku kolejno porcję makaronu z krewetkami, kilka ogórków, papryk oraz kilka listków rukoli. Zawijamy – tak jak na zdjęciu poniżej 🙂
Gotowe!
Smacznego!!!
Wyszły pyszne i wszystkim smakowały 🙂