czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Sernik z rosą

24
03
2018

Test kolejnego sernika przed świętami, do których pozostało już naprawdę niedużo czasu. Sernik delikatny i na pewno efektownie wyglądający 🙂 Dodałam mniej cukru więc nie jest taki słodki. I cóż mogę powiedzieć, chyba będę miała jednak problem z wyborem sernika na Święta – Isaura, Włoski Sernik, czy też dzisiejszy Rosa. Najlepiej będzie zrobić głosowanie 😉 Tak czy siak, z czystym sumieniem polecam wszystkie trzy!

Składniki (forma 25 x 40):

Kruche ciasto:

  • Mąka – 250 g;
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
  • Masło – 150 g (zimne);
  • Cukier puder – 1/2 szklanki;
  • Jajko – 1 szt.;
  • Żółtka – 2 szt.

Masa serowa:

  • Twaróg – 1 kg;
  • Jajka – 2 szt.;
  • Żółtka – 4 szt.;
  • Cukier – 3/4 szklanki (w oryginale 1 szklanka);
  • Cukier wanilinowy – 2 opakowania;
  • Budyń śmietankowy – 2 opakowania;
  • Mleko – 3 szklanki;
  • Olej – 1/2 szklanki.

Bezowa pianka

  • Białka – 6 szt.;
  • Cukier – 3/4 szklanki (1 szklanka).

Wykonanie:

Kruche ciasto: 

W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło – łączymy składniki, powstanie nam kruszonka. Dodajemy jajko oraz dwa żółtka (2 białka odkładamy na bezę) i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozkładamy na spodzie formy do pieczenia, równomiernie, dziurkujemy widelcem i pieczemy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Masa Serowa:

Dwa jajka i 4 żółtka (4 białka odkładamy na bezę) ubijamy z dodatkiem cukrów na puszysty biały krem(ok. 10 minut). Teraz stopniowo dodajemy zmielony (lub przeciśnięty przez praskę przynajmniej dwa razy) twaróg. Teraz dodajmy stopniowo wymieszane z mlekiem budynie i mieszamy na małych obrotach. Na koniec wlewamy olej roślinny. Otrzymana masa serowa jest bardzo rzadka. Przelewamy masę na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut, do ścięcia się masy. Po upieczeniu zmieniamy temperaturę na 150 stopni. 

Bezowa Pianka:

Piankę zaczynamy przygotowywać na ok. 10 minut przed końcem pieczenia sernika. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę – przez ok. 10 minut. Wykładamy piankę na gorący sernik i gładzimy powierzchnię, a następnie pieczemy w 150 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy sernik i studzimy, po godzinie powinny pojawić się kropelki rosy.

Gotowe!!!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię