Sernik z rosą
Test kolejnego sernika przed świętami, do których pozostało już naprawdę niedużo czasu. Sernik delikatny i na pewno efektownie wyglądający 🙂 Dodałam mniej cukru więc nie jest taki słodki. I cóż mogę powiedzieć, chyba będę miała jednak problem z wyborem sernika na Święta – Isaura, Włoski Sernik, czy też dzisiejszy Rosa. Najlepiej będzie zrobić głosowanie 😉 Tak czy siak, z czystym sumieniem polecam wszystkie trzy!
Składniki (forma 25 x 40):
Kruche ciasto:
- Mąka – 250 g;
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
- Masło – 150 g (zimne);
- Cukier puder – 1/2 szklanki;
- Jajko – 1 szt.;
- Żółtka – 2 szt.
Masa serowa:
- Twaróg – 1 kg;
- Jajka – 2 szt.;
- Żółtka – 4 szt.;
- Cukier – 3/4 szklanki (w oryginale 1 szklanka);
- Cukier wanilinowy – 2 opakowania;
- Budyń śmietankowy – 2 opakowania;
- Mleko – 3 szklanki;
- Olej – 1/2 szklanki.
Bezowa pianka
- Białka – 6 szt.;
- Cukier – 3/4 szklanki (1 szklanka).
Wykonanie:
Kruche ciasto:
W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło – łączymy składniki, powstanie nam kruszonka. Dodajemy jajko oraz dwa żółtka (2 białka odkładamy na bezę) i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozkładamy na spodzie formy do pieczenia, równomiernie, dziurkujemy widelcem i pieczemy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Masa Serowa:
Dwa jajka i 4 żółtka (4 białka odkładamy na bezę) ubijamy z dodatkiem cukrów na puszysty biały krem(ok. 10 minut). Teraz stopniowo dodajemy zmielony (lub przeciśnięty przez praskę przynajmniej dwa razy) twaróg. Teraz dodajmy stopniowo wymieszane z mlekiem budynie i mieszamy na małych obrotach. Na koniec wlewamy olej roślinny. Otrzymana masa serowa jest bardzo rzadka. Przelewamy masę na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut, do ścięcia się masy. Po upieczeniu zmieniamy temperaturę na 150 stopni.
Bezowa Pianka:
Piankę zaczynamy przygotowywać na ok. 10 minut przed końcem pieczenia sernika. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę – przez ok. 10 minut. Wykładamy piankę na gorący sernik i gładzimy powierzchnię, a następnie pieczemy w 150 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy sernik i studzimy, po godzinie powinny pojawić się kropelki rosy.
Gotowe!!!
Smacznego!!!