Ser Paneer w sosie paprykowo-pomidorowym
Jestem chyba największą fanką Sera Paneer! Wiedziałam o tym już po pierwszym kęsie 😉 A teraz pozostaje mi eksperymentować z sosikami i dodatkami do niego. Dziś sos podobny nieco do sosu maślanego, ten jednak jest bardziej wyrazisty i chyba smaczniejszy jak dla mnie.
Składniki (4 porcje):
- Ser Paneer – 250 g;
- Pasta imbirowo-czosnkowa – 1 łyżka (zmiksowany imbir i czosnek w stosunku 1:1);
- Cebula szalotka – 1 sztuka;
- Papryka czerwona – 1/2 sztuki;
- Pomidory w puszce – 400 g;
-
Klarowane masło – 1 łyżka;
- Pieprz cayenne – 0,5 łyżeczki;
- Kminek mielony – 1,5 łyżeczki;
- Kolendra w proszku – 1,5 łyżeczki;
- Garam masala – 1 łyżeczka;
- Tandoori masala – 1,5 łyżeczki;
- Masło – 20 g;
- Cukier – 1,5 łyżeczki;
- Sól – do smaku.
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania Sera Paneer – przepis Tutaj. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła klarowanego i gdy tłuszcz jest gorący wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, paprykę i masło. Smażymy na małym ogniu żeby cebula się nie przypaliła. Dodajemy pieprz cayenne, mielony kminek i kolendrę w proszku – mieszamy przez 2 minuty. Dodajemy zblendowane pomidory i dusimy wszystko ok 4 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Kiedy sos jest prawie gotowy dodajemy garam masalę, tandoori masalę, cukier i sól do smaku. Na koniec do sosu dodajemy pokrojony w kostkę ser paneer i podgrzewamy ok 2 minut. Podajemy z ryżem lub chlebkiem Naan, lub tym i tym 🙂
Smacznego!!!