Sałatka z makrelą wędzoną i makaronem ryżowym
Sałatka z wędzoną makrelką i makaronem ryżowym, choć tak naprawdę powinna się nazywać sałatka śmieciowa 😉 A dlaczego? A no dlatego, że wrzuciłam do niej wszystko to co mi pozostało po dzisiejszym dniu. Pół ryby wędzonej ze śniadania, makaron ryżowy z obiadku no i troszkę warzyw. Wyszło naprawdę smakowicie, przynajmniej tak mówili degustatorzy 😉
Składniki (3 porcje):
- Makaron ryżowy – ok 100 g;
- Makrela wędzona – pół sztuki;
- Papryka czerwona – 0,5 sztuki;
- Ogórek konserwowy – 4 sztuki;
- Szczypiorek – 2 łyżki;
- Czosnek – 2 ząbki;
- Majonez – 1 łyżeczka;
- Jogurt naturalny – 2 łyżeczki;
- Sól;
- Pieprz.
Przygotowanie:
Makaron kroimy drobno, makrelę drobimy na kawałki (sprawdzając czy nie ma ości), paprykę i ogórka kroimy w kosteczkę, szczypiorek kroimy drobniutko. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Majonez mieszamy z jogurtem i startym na tarce czosnkiem. Sos dodajemy do sałatki i wszystko dokładnie mieszamy – możemy doprawić solą i pieprzem , jeżeli jest taka potrzeba. Gotowe!
Smacznego!!!