Sałata insalatina z mozzarellą



Insalatina – to nic innego jak odmiana zielonej sałaty, będąc na zakupach w Lidlu natknęłam się na nią i postanowiłam spróbować. Jest to leciutka sałata, o wyjątkowym smaku – czuć w niej orzechy i odrobinę goryczki, ale w połączeniu z sosem na bazie oleju, miodu i musztardy jest pyszna. Dziś podałam ją z papryką, zielonym ogórkiem, rzodkiewką i mozzarellą. Jeśli będziecie mieć okazję, warto spróbować!
Składniki (4 porcje):
- Insalatina – 125 g;
- Papryka czerwona – 1 sztuka;
- Ogórek zielony – 1 sztuka;
- Rzodkiewka – 5 sztuk;
- Pietruszka zielona – 1 łyżka (posiekanej);
- Koperek – 1 łyżka (posiekanej);
- Mozzarella mini- dwa opakowania;
- Olej – 3 łyżki;
- Musztarda – 1 łyżeczka;
- Miód – jedna łyżeczka;
- Sól, pieprz (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Sałatę myjemy i suszymy. Paprykę czerwoną, ogórka i rzodkiewkę kroimy na kosteczkę. W misce umieszczamy sałatę, ogórka, paprykę, rzodkiewkę, zieleninę oraz Mozzarellę (kroimy na małe połówki). W małym garnuszku mieszamy olej, musztardę, miód i sok z cytryny i dodajemy do sałatki. Wszystko delikatnie mieszamy. Gotowe!!!
Smacznego!!!