Racuchy drożdżowe z jabłkami
Sobota, czas relaksu i odpoczynku… Ale nie dla mamy trójki dzieci 😉 Żartuję, uwielbiam spędzać czas w kuchni, gdybym jeszcze mogła to wszystko zjadać bez ograniczeń i skutków ubocznych w postaci boczków 😉 Ale nie czas na biadolenie 😉 Dzieciaki spałaszowały prawie wszystko, no nie same oczywiście ich duży tata z babcią i ciocią pomogli 😉 Nie ma to jak stare, sprawdzone racuchy 😉 Na sobotnie śniadanie – idealne!
Składniki (ok 25 racuchów):
- Mąka pszenna – 2,5 szklanki;
- Jajka – 3 sztuki;
- Drożdże – 40 g;
- Cukier – 3 łyżki;
- Mleko – 1 szklanka (ciepłe);
- Sól – szczypta;
- Jabłko;
- Banan (opcjonalnie);
- Cukier puder – opcjonalnie;
- Olej – do smażenia.
Przygotowanie:
Wysypujemy mąkę i cukier do miski. Do szklanki wlewamy 1/3 szklanki mleka, dodajemy drożdże, sól i małą łyżeczkę cukru – mieszamy do połączenia składników. W mące robimy dołek i wlewamy drożdże, odstawiamy na ok 15-20 minut. Wbijamy jajka, dodajemy resztę mleka i mieszamy wszystko dokładnie. Odstawiamy na kolejne 30 minut. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wykładamy łyżką ciasto. Na każdym placuszku układamy plasterek jabłka. Smażymy na małym ogniu do zarumienia – po ok 2-3 minuty z każdej strony. Po wyjęciu układamy na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec można posypać cukrem. Gotowe!
Smacznego!!!