Placuszki Roti z pieczarkami i szpinakiem



Często są akcje promocyjne w sklepach, zbieramy naklejki i dostajemy książki, poradniki i takie różne ciekawostki. Nie żebym specjalnie biegała do sklepu i kupowała w celu zdobycia tego typu gadżetów (wyjątek stanowią Świeżaki, ale do tego zmusiły mnie dzieci), ale jak przy okazji uzbieram nie odmawiam. Mam już chyba 3 książki z Lidla i jak to mówią do 3 razy sztuka, ostatnia Jeść zdrowiej okazała się trafiona. Przynajmniej dla mnie 🙂 I własnie z tej książki zaczerpnęłam przepis na placuszki Roti. Fajne 🙂
Składniki na Placuszki (4 porcje):
- Mąka pełnoziarnista – 1/2 szklanki;
- Mąka pszenna – 1/4 szklanki;
- Woda – 2/5 szklanki;
- Sól – 1/2 łyżeczki.
Wykonanie:
Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Jeżeli jest kleiste podsypujemy stopniowo mąką. Odstawiamy na ok 15 minut, a następnie formujemy kulki i wałkujemy na cieniutkie placki na blacie podsypanym mąką.Smażymy placki na suchej patelni, mocno nagrzanej ok 1 minuty z każdej strony. Gotowe!
Składniki na feeling z pieczarek:
- Pieczarki – 4 sztuki;
- Szalotka – 1 średnia;
- Sól;
- Masło klarowane – 1/2 łyżeczki.
Wykonanie:
Pieczarki myjemy i kroimy na kawałki, szalotkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy pieczarki i cebulę z dodatkiem soli ok 7 minut. Gotowe!
Składniki na feeling ze szpinaku:
- Szpinak – 250 g;
- Sól;
- Masło klarowane – 1/2 łyżeczki;
- Serek Almette – 1 łyżeczka.
Wykonanie:
Szpinak myjemy, rwiemy na kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak i solimy. Smażymy około 5 minut, na koniec dodajemy łyżeczkę serka. Gotowe!
Na placuszki nakładamy szpinak, pieczarki, możemy również dodać mozzarellę. Gotowe!
Smacznego!!!