Miruna w sosie szpinakowo-pomidorowym
Bardzo mi smakował Dorsz w delikatnym szpinakowym sosie, ale że nie lubię powtarzać dań, tym razem Miruna, w sosie podobnym, ale jednak innym 🙂 Szpinak i suszone pomidory – podstawa sosiku, który choć na zdjęciach nie wygląda- wyszedł przepyszny! Nie potrafię wybrać, który mi bardziej smakował więc musicie spróbować obu 😉
Składniki (4 porcje):
- Miruna – dwa płaty (8 kawałków);
- Szpinak – 250 g;
- Suszone pomidory – 12 sztuk;
- Czosnek – 2 ząbki;
- Bazylia świeża – 2 garści;
- Sok wyciśnięty z cytryny – 2 łyżeczki;
- Masło klarowane – 2 łyżeczki;
- Mąka kukurydziana – 3 łyżki;
- Mleko 1,5% – 200 ml;
- Sól;
- Pieprz cytrynowy – pół łyżeczki;
- Makaron ryżowy – 200 g.
Przygotowanie:
Rybę przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na chwilę na bok. Szpinak myjemy i kroimy drobno. Czosnek ścieramy na tarce. Pomidory suszone, wraz z bazylią, czosnkiem i 2 łyżkami oleju z pomidorów blendujemy na pastę. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy szpinak – smażymy go ok 5 minut, dodajemy pastę pomidorową i dusimy kolejne 2 minuty. W naczyniu mieszamy mąkę z mlekiem i dodajemy do sosu. Po dokładnym wymieszaniu zdejmujemy z gazu. Rybę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 10 minut. Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeżeli mamy ochotę możemy danie podać z ulubioną surówką. Gotowe!
Smacznego!!!