Makhani Paneer



Makhani Paneer – czyli delikatny indyjski ser Paneer w maślanym sosie z dodatkiem orzechów nerkowca. Spodziewałam się, że jak rozpocznę moją przygodę z kuchnią indyjską, to szybko jej nie skończę i będę chciała więcej i więcej :-). A Paneer jest po prostu rewelacyjny, więc jak planowałam jedzenie na weekend musiałam go gdzieś wcisnąć 😉 Dziś w sosiku pomidorowym z lekką orzechową nutką. Tego się po prostu nie da opisać, to trzeba szybciutko robić i delektować się smakiem!
Składniki (4-5 porcji):
- Paneer – 500 g;
- Pasta imbirowo-czosnkowa – 2 łyżeczki (imbir+czosnek w stosunku 1:1 zmiksowany);
- Pomidory w puszce – 400 g;
- Orzechy nerkowca – 70 g (pół szklanki);
- Masło – 2 łyżki;
- Goździki – 3 sztuki;;
- Kardamon zielony – 2 sztuki;
- Cynamon – 1 laska (ja użyłam pół łyżeczki sproszkowanego);
- Pieprz cayenne – 0,5 łyżeczki;
- Kmin rzymski mielony – 0,5 łyżeczki;
- Kurkuma – 0,5 łyżeczki;
- Kolendra w proszku – 0,5 łyżeczki;
-
Garam masala – 1 łyżeczka;
- Cukier – 1 łyżeczka;
- Sól – do smaku;
- Mleko – 0,5 szklanki.
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na ok 30 minut, a następnie miksujemy. Pomidory miksujemy żeby uzyskać puree. Czosnek i imbir w stosunku 1:1 – miksujemy na pastę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy – goździki, kardamon i cynamon, smażymy minutę aż przyprawy zaczną pachnieć. Zmniejszamy ogień na średni i dodajemy pastę imbirowo-czosnkową i ciągle mieszając smażymy 30 sekund. Dodajemy przyprawy sypkie: Paprykę chilli, kmin mielony, kurkumę i kolendrę i smażymy 1 minutę. Dodajemy pastę z pomidorów i smażymy na średnim ogniu w celu pozbycia się nadmiaru wody, około 5 minut. Teraz dodajemy pastę z orzechów nerkowca. Po około minucie dodajemy ostatnie przyprawy: garam masalę, sól i cukier, oraz mleko. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser Paneer i wszystko dusimy ok 5 minut. Podajemy z ryżem. Gotowe!
Smacznego!!!