Makaron ryżowy z krewetkami
16
03
2018
Jak to w piątek staram się unikać mięska, dziś postanowiłam sobie sprawić przyjemność i zjeść wszystko to co lubię najbardziej, czyli makaron ryżowy, krewetki i sosik 🙂 I jak szybko się robi, a jeszcze szybciej zjada 😉
Składniki (3 porcje):
- Makaron ryżowy – 200 g;
- Krewetki białe Vannamei – 200 g;
- Sok z cytryny – 2 łyżki;
- Imbir – 1 cm kawałek;
- Czosnek – 2 ząbki;
- Masło – 2 łyżki;
- Sos sojowy jasny – 2 łyżeczki;
- Miód – 2 łyżeczki;
- Sól;
- Śmietana 30 % – 100 ml;
- Szczypiorek.
Przygotowanie:
Makaron przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu. Zamrożone krewetki płuczemy pod ciepłą wodą i skrapiamy sokiem z cytryny. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy czosnek i imbir. Po chwili smażenia dodajemy krewetki, które smażymy po 2 minuty z każdej strony. Doprawiamy krewetki solą, a następnie dodajemy sos sojowy i miód, a po minucie śmietankę. Gdy śmietanka się zagotuje dodajemy makaron i po minucie danie jest gotowe.
Smacznego!!!
Jadłam i muszę powiedzieć, że pychota ☺