czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Makaron ryżowy z krewetkami

16
03
2018

Jak to w piątek staram się unikać mięska, dziś postanowiłam sobie sprawić przyjemność i zjeść wszystko to co lubię najbardziej, czyli makaron ryżowy, krewetki i sosik 🙂 I jak szybko się robi, a jeszcze szybciej zjada 😉

 

Składniki (3 porcje):

  • Makaron ryżowy – 200 g;
  • Krewetki białe Vannamei – 200 g;
  • Sok z cytryny – 2 łyżki;
  • Imbir – 1 cm kawałek;
  • Czosnek – 2 ząbki;
  • Masło – 2 łyżki;
  • Sos sojowy jasny – 2 łyżeczki;
  • Miód – 2 łyżeczki;
  • Sól;
  • Śmietana 30 % – 100 ml;
  • Szczypiorek.

Przygotowanie:

Makaron przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu. Zamrożone krewetki płuczemy pod ciepłą wodą i skrapiamy sokiem z cytryny. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy czosnek i imbir. Po chwili smażenia dodajemy krewetki, które smażymy po 2 minuty z każdej strony. Doprawiamy krewetki solą, a następnie dodajemy sos sojowy i miód, a po minucie śmietankę. Gdy śmietanka się zagotuje dodajemy makaron i po minucie danie jest gotowe.

Smacznego!!!

 

Komentarze (1)

Jadłam i muszę powiedzieć, że pychota ☺

Napisz swoją opinię