Kotlety z ciecierzycy
A może by tak zrezygnować z mięska? 🙂 No może jednak nie, ale za to można czasem spróbować w kuchni czegoś innego niż nasz polski mielony (przepyszny), czy też schabowy (którego również uwielbiam). Dziś na warsztat poszła ciecierzyca. W dwóch odsłonach, poniżej przepis na jedną z nich, przewidywałam, że ta wersja będzie dla dzieci i nie myliłam się 🙂 Ale nie tylko gdyż dorośli również wybrali kotlety z ciecierzycy już wcześniej ugotowanej. Polecam zatem, pyszne, zjedzone przez całą 6-stkę 😉
Składniki (10 kotletów):
- Ciecierzyca – 200 g;
- Cebula – 1 mała;
- Jajko – 1 sztuka;
- Olej – 1 łyżka;
- Pietruszka natka – 1 łyżeczka;
- Kolendra świeża – 1 łyżeczka;
- Kmin rzymski mielony – 1/2 łyżeczki;
- Papryka słodka – 1 łyżeczka;
- Sól – 1/2 łyżeczki.
Wykonanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą, tak żeby wody było dwa razy tyle. Zostawiamy na noc do namoczenia. Kolejnego dnia gotujemy ciecierzycę do miękkości. Odcedzoną ciecierzycę miksujemy wraz z pietruszką i kolendrą. Dodajemy kmin, paprykę, sól, jajko, olej i startą na tarce cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w mące pełnoziarnistej i ostawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie smażymy na niewielkiej ilości oleju na patelni około 5 minut z każdej strony, lub pieczemy w piekarniku ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ja podałam z warzywami na parze. Gotowe!
Smacznego!!!