Kopytka jaglane ze szpinakiem



Ostatnio robiłam Kopytka jaglane z grzybami i był to bardzo smaczny pomysł. Dziś przy piątku naszła mnie ochota na kopytka i tak sobie pomyślałam, skoro tamte wyszły takie pyszne może by powtórzyć, ale czym ja się z Wami wówczas podzielę? No i wymyśliłam sobie Zielone kopytka jaglane, czyli kopytka ze szpinakiem 🙂 Równie pyszne jak ich poprzedniczki 😉 I czyż nie wyglądają cudnie? 😀
Składniki (2 porcje):
- kasza jaglana – 100 g (jedna torebka);
- mąka ziemniaczana – 3 czubate łyżki;
- mąka ryżowa – 1 czubata łyżka;
- szpinak świeży – 100 g;
- cebula szalotka – 1 sztuka;
- garść świeżej bazylii;
- masło klarowane – 1 łyżeczka;
- sól;
- pieprz;
- chilli.
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy gorącą wodą, a następnie gotujemy we wrzącej wodzie w stosunku 1:2 (kasza:woda) ok 15 minut. Szpinak myjemy i chwilę przesmażamy na suchej patelni, dosłownie 5 minut do momentu aż ten straci wodę. Ugotowaną kaszę blendujemy wraz ze szpinakiem i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie na maśle klarowanym podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia dodajemy posiekaną drobną świeżą bazylię. Teraz przygotowujemy ciasto na kopytka. Do zmiksowanej kaszy dodajemy mąkę ziemniaczaną i ryżową i dokładnie mieszamy w celu uzyskania jednolitej masy. Następnie odcinamy kawałek ciasta, formujemy wałek i kroimy na kawałki, wielkość dowolna, wedle uznania. Kopytka gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, 1 minutę od momentu wypłynięcia kopytek, po tym czasie wyciągamy je łyżką. Kopytka podajemy z cebulką.
Smacznego!!!