czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Jajecznica z awokado

07
03
2018

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, podobno 🙂 Mi jednak zazwyczaj brak czasu na zrobienie czegoś fajnego i smacznego. Najczęściej w biegu, kanapka lub szybka owsianka, a niekiedy nic 🙁 Ale od czasu do czasu, mam taki dzień, że powolutku, bez pośpiechu przygotuję coś pysznego i zjem na siedząco i delektując się każdym kęsem 🙂 Tak właśnie było dziś 😉 Jajecznica z awokado i szynka dojrzewającą – nieskomplikowana i szybka w przygotowaniu, ale za to wyjątkowa i inna niż wszystkie 😉

 

Składniki (1 porcja):

  • 2 jajka;
  • Awokado – 70 g (1/2 szt.);
  • Szynka dojrzewająca – 30 g (3 plasterki)
  • Masło klarowane – pół łyżeczki;
  • Papryka czerwona – 40 g.

Wykonanie:

Szynkę i awokado kroimy w drobną kosteczkę. Jajka wbijamy do miski. Na patelni rozpuszczamy masło i po chwili dodajemy szynkę, jak się lekko podsmaży dodajemy awokado i dosłownie po 30 sekundach jajka. Gdy jajecznica się zetnie wykładamy na talerz. Podajemy z papryką, kromką chleba lub z czym tylko mamy ochotę. Gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię