Jajecznica z awokado
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, podobno 🙂 Mi jednak zazwyczaj brak czasu na zrobienie czegoś fajnego i smacznego. Najczęściej w biegu, kanapka lub szybka owsianka, a niekiedy nic 🙁 Ale od czasu do czasu, mam taki dzień, że powolutku, bez pośpiechu przygotuję coś pysznego i zjem na siedząco i delektując się każdym kęsem 🙂 Tak właśnie było dziś 😉 Jajecznica z awokado i szynka dojrzewającą – nieskomplikowana i szybka w przygotowaniu, ale za to wyjątkowa i inna niż wszystkie 😉
Składniki (1 porcja):
- 2 jajka;
- Awokado – 70 g (1/2 szt.);
- Szynka dojrzewająca – 30 g (3 plasterki)
- Masło klarowane – pół łyżeczki;
- Papryka czerwona – 40 g.
Wykonanie:
Szynkę i awokado kroimy w drobną kosteczkę. Jajka wbijamy do miski. Na patelni rozpuszczamy masło i po chwili dodajemy szynkę, jak się lekko podsmaży dodajemy awokado i dosłownie po 30 sekundach jajka. Gdy jajecznica się zetnie wykładamy na talerz. Podajemy z papryką, kromką chleba lub z czym tylko mamy ochotę. Gotowe!
Smacznego!!!