Indyk w kremowym szpinakowym sosie
Miałam racje! Dzień Kobiet powinien być codziennie! Zdecydowanie, u mnie uwieńczeniem była pyszna kolacja przygotowana oczywiście przez mężczyznę 😉 Wracam z treningu, a tu taka niespodziewanka 🙂 Danie po prostu rozpływało się w ustach, więc pomimo, że nie ja gotowałam, muszę się z Wami podzielić przepisem, jakże prostym jeżeli chodzi o składniki i wykonanie, a jednocześnie jakże pysznym!!! Zdjęcia póki co takie sobie, ale wieczór był 😉
Składniki(3 porcje):
- Indyk filet – ok 400 g;
- Szpinak świeży – 250 g;
- Serek Mascarpone – 250 g;
- Czosnek – 1 ząbek;
- Gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki;
- Sól;
- Pieprz;
- Ryż brązowy – 100 g;
- Pomidorki koktajlowe – 8 sztuk.
Przygotowanie:
Indyka kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką, a następnie smażymy na patelni ok 10 minut (uwaga bez tłuszczu, ja pewnie dodałabym chociaż łyżeczkę oleju, lub masła, ale podaję przepis zgodnie z wykonaniem 🙂 ). W trakcie smażenia dodajemy czosnek starty na tarce. Gdy mięso jest prawie gotowe dodajemy umyty i osuszony szpinak, a gdy szpinak już będzie miękawy i straci na swojej objętości dodajemy serek mascarpone. I sosik gotowy! Podajemy z ryżem i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!!!