Indyjski kurczak maślany – Butter chicken
Kurczak w maślanym pomidorowym sosie – ser Paneer, indyk czy jakieś inne mięsko, będą tu również pasowały jak ulał. Jest to delikatny pomidorowy sosik z domieszką przypraw indyjskich, nawet jeżeli ktoś nie jest fanem tej kuchni, powinien być zadowolony. Moi goście byli 🙂
Składniki (4-5 porcji):
- Pierś z kurczaka – 500 g;
- Pasta imbirowo-czosnkowa – 1 łyżka (imbir+czosnek w stosunku 1:1 zmiksowany);
- Sok z cytryny – 1 łyżka;
- Passata pomidorowa – 600 g;
-
Klarowane masło – 1,5 łyżki;
- Cebula – 1 szt.;
- Pieprz cayenne – 0,5 łyżeczki;
- Kminek mielony – 1,5 łyżeczki;
- Kolendra w proszku – 1,5 łyżeczki;
- Garam masala – 1 łyżeczka;
- Śmietana kwaśna (18%) – 2 łyżeczki;
- Masło – 30 g;
- Cukier – 0,5 łyżeczki;
- Sól – do smaku.
Przygotowanie:
Zaczynamy od mięsa, które musi się marynować przez przynajmniej 30 minut. Pierś kroimy na kawałki, nacieramy pastą imbirowo-czosnkową, skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła klarowanego i gdy tłuszcz jest gorący wrzucamy posiekaną drobno cebulkę i masło. Smażymy na małym ogniu żeby cebula się nie przypaliła, gdy jest gotowa dodajemy paprykę chilli cayenne, mielony kminek i kolendrę w proszku – mieszamy przez 2 minuty. Teraz dodajemy przecier pomidorowy i dusimy wszystko ok 4 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Kiedy sos jest prawie gotowy dodajemy garam masalę, cukier i sól do smaku. Gdy sos jest za gęsty możemy dodać wodę, a na koniec dodajemy śmietanę i po wymieszaniu odstawiamy sos na bok. Musimy jeszcze usmażyć zamarynowanego kurczaka, rozpuszczamy 0,5 łyżki masła klarowanego i na nim smażymy mięso ok 7-10 minut. Na koniec kurczaka dodajemy do sosu i gotujemy przez 2 minuty. Podajemy z ryżem lub chlebkiem Naan, lub tym i tym 🙂
Smacznego!!!
Przepis naprawdę prosty i pyszny 🙂
Danie pyszne i przepis w miarę prosty ?