Halibut na warzywach
Rybka – niezależnie od tego jak ją przygotujemy jest pyszna i zdrowa. Miałam co prawda dziś robić łososia, ale Pani ze sklepu rybnego namówiła mnie na halibuta i będę musiała jej za to podziękować przy najbliższej okazji. Delikatna rybka, a raczej przepyszne bogactwo witamin i składników mineralnych 🙂 Dziś z marchewką, pietruszką i cukinią. Jednym słowem na talerzu samo zdrowie 😉
Składniki (4 porcje):
- halibut – 650 g;
- sok z cytryny;
- cebula – 1 sztuka;
- papryka – 100 g (1/2 sztuki);
- marchewka – 200 g (3 sztuki);
- pietruszka – 100 g (1 duża);
- cukinia – 100 g (1/2 sztuki);
- masło klarowane;
- passata pomidorowa – 100 g;
- makaron ryżowy;
- sól;
- pieprz;
- pieprz cytrynowy.
Przygotowanie:
Rybę myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i odstawiamy na bok. Teraz przygotowujemy warzywa – myjemy, obieramy i kroimy – cebulę w półplasterki, paprykę w paseczki, marchewkę, pietruszkę i cukinię kroimy we wstążki nożykiem do obierania warzyw. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę , po 3 minutach dodajemy paprykę, marchewkę i pietruszkę, po około 10 minutach duszenia (podlewamy wodą), dodajemy cukinię. Na koniec gdy warzywa są prawie miękkie dodajemy passatę pomidorową. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy część warzyw, następnie układamy rybę i przykrywamy resztą warzyw. Pieczemy w piekarniku ok 20-30 minut (temperatura 180 stopni). Podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą lub jak ja makaronem ryżowym. Gotowe!
Smacznego!
Zrobiłem i wyszło super! Przepis prosty, akurat dla mnie 😉 Dzięki i pozdrawiam! 🙂
Cieszę się 😉 Smacznego!