czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Halibut na warzywach

01
03
2018

Rybka – niezależnie od tego jak ją przygotujemy jest pyszna i zdrowa. Miałam co prawda dziś robić łososia, ale Pani ze sklepu rybnego namówiła mnie na halibuta i będę musiała jej za to podziękować przy najbliższej okazji. Delikatna rybka, a raczej przepyszne bogactwo witamin i składników mineralnych 🙂 Dziś z marchewką, pietruszką i cukinią. Jednym słowem na talerzu samo zdrowie 😉

 

Składniki (4 porcje):

  • halibut –  650 g;
  • sok z cytryny;
  • cebula – 1 sztuka;
  • papryka – 100 g (1/2 sztuki);
  • marchewka – 200 g (3 sztuki);
  • pietruszka – 100 g (1 duża);
  • cukinia – 100 g (1/2 sztuki);
  • masło klarowane;
  • passata pomidorowa – 100 g;
  • makaron ryżowy;
  • sól;
  • pieprz;
  • pieprz cytrynowy.

Przygotowanie:

Rybę myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i odstawiamy na bok. Teraz przygotowujemy warzywa – myjemy, obieramy i kroimy – cebulę w półplasterki, paprykę w paseczki, marchewkę, pietruszkę i cukinię kroimy we wstążki nożykiem do obierania warzyw. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy  cebulę , po 3 minutach dodajemy paprykę, marchewkę i pietruszkę, po około 10 minutach duszenia (podlewamy wodą), dodajemy cukinię. Na koniec gdy warzywa są prawie miękkie dodajemy passatę pomidorową. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy część warzyw, następnie układamy rybę i przykrywamy resztą warzyw. Pieczemy w piekarniku ok 20-30 minut (temperatura 180 stopni). Podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą lub jak ja makaronem ryżowym. Gotowe!

Smacznego!

Komentarze 2 komentarze

Zrobiłem i wyszło super! Przepis prosty, akurat dla mnie 😉 Dzięki i pozdrawiam! 🙂

Cieszę się 😉 Smacznego!

Napisz swoją opinię