Gyros z indyka
20
03
2018



Dietą dietą, ale czasem trzeba zaszaleć 😉 Oczywiście wszystko w granicach rozsądku 🙂 Mięsko a’la gyros, do tego pyszna suróweczka (Surówka z sałaty rzymskiej) no i dla tych co nie są na diecie fryteczki 😉 Indyk – jak dla mnie lepszy niż kurczak, bardziej wyrazisty no i podobno zdrowszy.
Składniki (4 porcje):
- Filet z indyka – 400 g;
- Kolendra mielona – 0,5 łyżeczki;
- Kurkuma – 0,5 łyżeczki;
- Kmin rzymski mielony – 0,5 łyżeczki;
- Papryka słodka – 1 łyżeczka;
- Garam masala – 1 łyżeczka;
- Sól – 0,5 łyżeczki;
- Pieprz;
- Czosnek – 2 ząbki;
- Olej – 2 łyżeczki.
Przygotowanie:
Podstawą w tym daniu jest marynata, należy połączyć wszystkie przyprawy z olejem i startym na tarce czosnkiem, a następnie natarcie nią pokrojonego w kawałki indyka. Tak przygotowane mięso odstawiamy na pół godziny, a następnie smażymy na patelni do momentu aż indyk będzie miękki (ok 10 minut). Gyros podajemy z frytkami i surówką. Gotowe!
Smacznego!!!