Falafele – kotleciki z ciecierzycy



Tak jak mówiłam, jest i druga wersja kotlecików z ciecierzycy. O pięknie i melodyjnie brzmiącej nazwie Falafele 🙂 Niestety ale przegrały z Kotletami z ciecierzycy, ale co zrobić 🙂 Te są na pewno o wyrazistszym smaku, czyli dla tych którzy lubią w kuchni znaleźć coś zaskakującego. Warto spróbować 😉
Składniki (10 kotletów):
- Ciecierzyca – 200 g;
- Mięta – 1 łyżeczka;
- Kolendra świeża – 2 łyżeczki;
- Kmin rzymski mielony – 1/4 łyżeczki;
- Pieprz Cayenne – 1/4 łyżeczki;
- Sól – 1/4 łyżeczki;
- Cynamon mielony – 1/4 łyżeczki;
- Czosnek – 2 ząbki;
- Olej – ok 200 ml(do smażenia).
Wykonanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą, tak żeby wody było dwa razy tyle. Zostawiamy na noc do namoczenia. Odcedzamy ciecierzycę i miksujemy na gładką masę. W misce mieszamy pastę z ciecierzycy z posiekaną miętą, kolendrą oraz przyprawami – kminem, pieprzem cayenne, solą i cynamonem. Na koniec dodajemy starty na tarce czosnek i wszystko dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Olej rozgrzewamy w garnku i smażymy w nim kotleciki ok 2-3 minut. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z warzywami. Gotowe!
Smacznego!!!