Dorsz w delikatnym szpinakowym sosie
Delikatny szpinakowy sosik – to jest to 🙂 Chodził za mną już od jakiegoś czasu. Co prawda był to przepis na Łososia, ale jakoś tak dzisiaj miałam ochotę na chudszą rybkę. No a piątek bez rybki, to nie piątek 🙂
Składniki (1 porcja):
- dorsz – ok 700 g;
- szpinak – 400 g;
- czosnek – 2-3 ząbki;
- sok wyciśnięty z cytryny – 2 łyżeczki;
- masło klarowane – 2 łyżeczki;
- mąka kukurydziana – 3 łyżki;
- mleko 1,5% – 300 ml;
- sól;
- pieprz cytrynowy;
- gałka muszkatołowa;
- ryż.
Przygotowanie:
Rybę przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na chwilę na bok. W garnku gotujemy ryż. Szpinak myjemy i kroimy drobno. Czosnek ścieramy na tarce. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy czosnek, po chwili wsypujemy szpinak. Smażymy go ok 5 minut. W naczyniu mieszamy mąkę z mlekiem i dodajemy do szpinaku. Po dokładnym wymieszaniu zdejmujemy z gazu. Na dno naczynia układamy sos szpinakowy, układamy kawałki ryby i przykrywamy drugą częścią sosu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni ok 10-15 minut. Podajemy z ryżem (lub ziemniakami).
Smacznego!!!
Uwielbiam szpinak w każdej postaci i tutaj także się nie zawiodłam? Danie pyszne i to nie tylko Moja opinia!