czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Dorsz w delikatnym szpinakowym sosie

02
03
2018

Delikatny szpinakowy sosik – to jest to 🙂 Chodził za mną już od jakiegoś czasu. Co prawda był to przepis na Łososia, ale jakoś tak dzisiaj miałam ochotę na chudszą rybkę. No a piątek bez rybki, to nie piątek 🙂

 

Składniki (1 porcja):

  • dorsz – ok 700 g;
  • szpinak – 400 g;
  • czosnek – 2-3 ząbki;
  • sok wyciśnięty z cytryny – 2 łyżeczki;
  • masło klarowane – 2 łyżeczki;
  • mąka kukurydziana – 3 łyżki;
  • mleko 1,5% – 300 ml;
  • sól;
  • pieprz cytrynowy;
  • gałka muszkatołowa; 
  • ryż.

Przygotowanie:

Rybę przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na chwilę na bok. W garnku gotujemy ryż. Szpinak myjemy i kroimy drobno. Czosnek ścieramy na tarce. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy czosnek, po chwili wsypujemy szpinak. Smażymy go ok 5 minut. W naczyniu mieszamy mąkę z  mlekiem i dodajemy do szpinaku. Po dokładnym wymieszaniu zdejmujemy z gazu. Na dno naczynia układamy sos szpinakowy, układamy kawałki ryby i przykrywamy drugą częścią sosu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni ok 10-15 minut. Podajemy z ryżem (lub ziemniakami).

Smacznego!!!

Komentarze (1)

Uwielbiam szpinak w każdej postaci i tutaj także się nie zawiodłam? Danie pyszne i to nie tylko Moja opinia!

Napisz swoją opinię