Czerwone naleśniki z puszystym serkiem



Gotowanie, potem jedzenie, owszem jest fajnie, ale największa radość i szczęście…
Stawiasz wszystko na stole, obserwujesz z kuchni jak te „małe obślizłe robale” (czytaj moje dzieci;-) ) wchodzą do pokoju, patrzą na stół i słyszysz „ŁAŁ !!!”, a potem wszystko znika w zaskakująco szybkim tempie. Dla takich chwil warto gotować!
Składniki ciasta (10 sztuk):
- Mąka pszenna – 1 szklanka;
- Mleko – 1 szklanka;
- Woda – 1 szklanka (lekko gazowana);
- Jajka – 2 sztuki;
- Olej – 2 łyżki;
- Czerwony barwnik (opcjonalnie);
- sól – szczypta.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i blendujemy. Odstawiamy na minimum 15 minut, a najlepiej pół godzinki wtedy naleśniki będą pulchniejsze 😉
Na nagrzaną patelnię wlewamy łyżkę ciasta, rozprowadzamy na całej powierzchni i smażymy z jednej i drugiej strony.
Składniki Serka:
- Twaróg półtłusty – 300 g;
- Śmietana 30% – 150 ml;
- Cukier puder – 3 łyżeczki.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą, żeby powstał puszysty serek.
Naleśniki smarujemy serkiem i zawijamy w rulonik. Podajemy z owocami – u mnie sałatka z kiwi, gruszki i awokado, a na koniec możemy posypać białą czekoladą 😉
Smacznego!