Chińskie danie z krewetkami
Dziś moje Kochane Kobietki nasze święto! A jak świętować to świętować! U mnie dziś chińskie szaleństwo – warzywka, krewetki i makaron ryżowy, czyli wszystko to co uwielbiam. Co prawda dziś poszłam nieco na łatwiznę, warzywa mrożone (ale podobno teraz takie lepsze niż świeże), przyprawa też częściowo gotowa, ale co tam, raz nie zawsze dwa nie często 😉 W ogóle dziś jest fajny dzień, teraz na przykład siedzę sobie i piję pyszne cappuccino, które dostałam notabene za darmo z okazji Dnia Kobiet 🙂 Kwiatki od męża również zaliczone, dzieci stosunkowo grzeczne 😉 Mogłoby być tak codziennie 😉
Składniki(3 porcje):
- Krewetki średnie – 200 g;
- Mieszanka chińska bonduelle – 800 g (dwa opakowania);
- Czosnek – 1 ząbek;
- Makaron ryżowy – 200 g;
- Masło klarowane – 15 g (3 łyżeczki);
- Sos sojowy – 3-4 łyżki;
- Sos ostrygowy – 2 łyżeczki;
- Kurkuma – 0,5 łyżeczki;
- Curry – 0,5 łyżeczki;
- Przyprawa do dań chińskich kamis – 0,5 łyżeczki.
Przygotowanie:
W garnuszku rozpuszczamy dwie łyżeczki masła i wsypujemy zamrożone warzywa, które będą się tak dusiły przez około 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron, oraz przygotowujemy krewetki. Zamrożone krewetki opłukujemy pod gorącą wodą, i wrzucamy na sitko. Na patelnię wkładamy resztę masła (1 łyżeczka) oraz czosnek starty na tarce. Gdy masło zaczyna skwierczeć wrzucamy krewetki, po około 2 minutach przekręcamy je na drugą stronę i polewamy sosem sojowym ok 1-2 łyżkami. Po kolejnych 2 minutach przekręcamy raz jeszcze i po minucie odstawiamy na bok. Wracamy do warzyw, które teraz doprawiamy – przyprawą do dań chińskich, kurkumą, curry i sosami. Na koniec przekładamy warzywa do krewetek lub odwrotnie i podajemy z makaronem ryżowym.Gotowe!
Smacznego!!!