Zupa krem z batata i pomidorów
Delikatny, słodko-kwaśny krem z batata i pomidorów poleca się na mrozy! 🙂 Bo jak wiadomo, nie ma nic lepszego w taką pogodę jak zupka rozgrzewająca. I taka właśnie dzisiaj gości na moim sole. Pyszności! Oczywiście, zamiast batatów (które akurat dość długo zimowały w moim domu), można użyć naszych wspaniałych polskich ziemniaczków 😉
Składniki (2 porcje):
- 0,5 litra wody;
- 1 duży batat – 100 g;
- passata pomidorowa – 500 g (można użyć pomidorów z puszki);
- natka pietruszki – kilka gałązek;
- koperek świeży – kilka gałązek;
- czosnek – 1 ząbek;
- chilli;
- oregano;
- bazylia;
- pieprz;
- sól;
- olej – 1 łyżka.
Przygotowanie:
Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek ścieramy na tarce, natkę i koperek kroimy. Do garnka wlewamy olej i podsmażamy na nim przez chwilę pokrojone w kostkę bataty. Gdy lekko się zarumienią dodajemy wodę, czosnek i gotujemy do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową, koperek i natkę i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Wszystko blendujemy i doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i chilli do smaku. Jeżeli jest za gęsta, możemy dodać wody według własnych upodobań. Raz jeszcze zagotowujemy i gotowe!
Smacznego!!!