czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Tort Bezowy

25
02
2018

Tort Bezowy bardzo słodki, ale dla małych dwóch glizd z myślą o których był on przygotowany chyba nie ma takiego czegoś jak za słodki. Zresztą, myślę że każdy prawdziwy łasuch zostanie zaspokojony (choć na chwilę) po zjedzeniu kawałka takiego tortu. Pomysł mój, natomiast przepis mieszany chyba z 4 przepisów, w każdym z nich coś mi nie pasowało. Ale myślę, że warto było troszkę pokombinować, bo za słodki czy nie jedno jest pewne PRZEPYSZNY! Beza, delikatna masa z serka mascarpone i śmietanki, oraz słodko kwaśny mus z owoców leśnych…. nie mogło być inaczej jak tylko Pysznie! 😉

Składniki:

Bezowe podstawy (3 sztuki o średnicy ok 24 cm):

  • 8 białek (o temperaturze pokojowej);
  • szczypta soli
  • cukier – 300 g;
  • sok z cytryny – 2 łyżeczki.

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy sok z cytryny. Dodajemy powoli cukier – porcję 150 g –  po jednej łyżeczce (trwało to około 15 minut). Resztę cukru dodajemy do masy i mieszamy powoli szpatułką. Tak ubitą, sztywną pianę nakładamy na papier do pieczenia (na trzech arkuszach odrysowujemy koło o średnicy 24 cm) formujemy blaty i wstawiamy do piekarnika – termoobieg, temperatura 100 stopni – ok 2 godziny. Bezy studzimy , a najlepiej jest je przygotować dzień wcześniej 😉

Masa:

  • 250 g serka mascarpone;
  • 500 ml śmietanki 30%;
  • 3 łyżeczki cukru pudru;
  • laska wanilii.

Wykonanie:

Śmietankę i serek przekładamy do miski, dodajemy ziarenka wanilii (można użyć cukru wanilinowego), a następnie dodajemy powoli cukier puder. Całość mieszamy mikserem, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość. Krem jest gotowy w chwili, gdy wszystkie składniki się połączą, a jego konsystencja będzie przypominać bardzo dobrze ubitą śmietanę.

Mus:

  • 250 g mrożonych owoców leśnych;
  • 100 ml wina;
  • 70 g cukru brązowego.

Wykonanie:

Owoce, wino i cukier wkładamy do rondelka i gotujemy ciągle mieszając do czasu, aż większość płynu odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. 

Układamy na paterze jeden blat bezowy, następnie smarujemy porcją kremu i polewamy sosem owocowym. Następnie druga warstwa bezowa i na niej również krem. Wierzch delikatnie smarujemy kremem i układamy maliny w celu dekoracji.

Może nie tak szybko i łatwo, ale z całą pewnością WARTO! Gotowe!!!

Smacznego!!!!

Komentarze (1)

Pyszota, najlepszy tort jaki jadłem 😛

Napisz swoją opinię