Stir fry z makaronem ryżowym i kurczakiem



Stir fry – jak ładnie brzmi prawda? 🙂 Jest to nic innego jak metoda szybkiego smażenia na dużym ogniu. Pokrojone w cienkie paseczki warzywa lub mięso najlepiej smażyć w woku i podczas smażenia energicznie mieszać. Jakoś do tej pory miałam wątpliwości, ponieważ warzywa lubię raczej miękkie niż takie pół na pół, ale po zjedzeniu zmieniam zdanie. Pyszny obiadek! I do tego taki cudnie kolorowy 😉
Składniki (1 porcja):
- Pierś z kurczaka – 200 g;
- Makaron ryżowy – 50 g;
- Papryka czerwona – 80 g;
- Cukinia – 60 g;
- Czosnek – 1 ząbek;
- Imbir świeży – kawałek 1 cm;
- Papryczka chilli – 1/2 sztuki;
- Sok z cytryny (lub limonki) – 1 łyżka;
- Sos sojowy – 2-3 łyżki;
- Olej kokosowy – 1 łyżka;
- Sól;
- Pieprz;
- Szczypiorek.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mięso kroimy na cienkie paski, czosnek i imbir ścieramy na tarce. Paprykę, cukinię i papryczkę chilli kroimy w cienkie paseczki. Do woka dodajemy olej i wrzucamy (jeszcze na zimny olej) czosnek i imbir. Po chwili dodajemy paprykę i cukinie i smażymy przez 2 minuty. Następnie dodajemy mięso i smażymy kolejne 3 minuty. Na koniec dodajemy makaron, papryczkę chili, sos, sól i pieprz i mieszamy. Zdejmujemy z ognia, posypujemy szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Ekspresowo gotowe!
Smacznego!!!