Ryba z pieczarkami i szpinakiem
Kolejne wspaniałe połączenie – ryba, szpinak i pieczarki. Mogłabym jeść codziennie – wiedzą Ci co mnie znają, Wy możecie raz na jakiś czas 😉 Rybka może być inna, myślę sobie, że łosoś też by tu świetnie pasował, ale decyzja należy do Was.
Składniki (1 porcja):
- dorsz – ok 200 g;
- cebula – 1 sztuka;
- pieczarka – 4 sztuki;
- szpinak – 50 g (2 garści);
- czosnek – 1 ząbek;
- sok wyciśnięty z cytryny – 2 łyżeczki;
- musztarda – 1 łyżka;
- olej;
- sól;
- pieprz;
- ryż.
Przygotowanie:
Rybę przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie smarujemy musztardą i odstawiamy na chwilę na bok. Szpinak rwiemy na mniejsze kawałki, pieczarki kroimy w plasterki, a czosnek ścieramy na tarce. Na patelni z dodatkiem oleju podsmażamy czosnek, a po chwili dodajemy szpinak i pieczarki i dusimy przez kilka minut. Szpinak z pieczarkami przekładamy do naczynia żaroodpornego, na nim układamy rybę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Podajemy z ryżem. Gotowe!
Smacznego!