czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Owsianka z karmelizowaną gruszką

18
02
2018

Uczta dla oczu – z całą pewnością, ale nie tylko, dla brzuszka również 🙂 Na żywo wyglądało jeszcze fajniej. Kolejne z serii zdrowych i pysznych śniadań. Owsianka na mleku migdałowym (choć śmiało można użyć krowiego, sojowego, waszego ulubionego) z dodatkiem czekolady i przepysznej karmelizowanej gruszki (co prawda w przepisie który znalazłam był banan, ale jakoś tak naszło mnie na gruszkę). Uwielbiam niedzielę bo mogę sobie pozwolić na takie śniadanko.  No i chyba tyle tytułem wstępu, może jeszcze dodam że owsiankę mogłabym codziennie jeść 😉

Składniki (1 porcja):

  • 40 g płatków owsianych – 4 łyżki;
  • 1 szklanka mleka migdałowego (lub innego);
  • siemię lniane – 1 łyżeczka (mogą być nasiona chia);
  • gorzka czekolada – 2 kostki;
  • oleju kokosowy – mała łyżeczka (można użyć masła, oleju rzepakowego);
  • miód – 1 łyżeczka;
  • gruszka.

Przygotowanie:

Płatki gotujemy na mleku z dodatkiem siemienia lnianego. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy miód a następnie układamy pokrojoną gruszkę, którą karmelizujemy po 3 minuty z każdej strony. Na talerz ścieramy czekoladę, wykładamy owsiankę i dekorujemy słodziutką gruszką. Gotowe!

Smacznego! Bo jest do czego 🙂

Napisz swoją opinię