Owsianka z karmelizowaną gruszką



Uczta dla oczu – z całą pewnością, ale nie tylko, dla brzuszka również 🙂 Na żywo wyglądało jeszcze fajniej. Kolejne z serii zdrowych i pysznych śniadań. Owsianka na mleku migdałowym (choć śmiało można użyć krowiego, sojowego, waszego ulubionego) z dodatkiem czekolady i przepysznej karmelizowanej gruszki (co prawda w przepisie który znalazłam był banan, ale jakoś tak naszło mnie na gruszkę). Uwielbiam niedzielę bo mogę sobie pozwolić na takie śniadanko. No i chyba tyle tytułem wstępu, może jeszcze dodam że owsiankę mogłabym codziennie jeść 😉
Składniki (1 porcja):
- 40 g płatków owsianych – 4 łyżki;
- 1 szklanka mleka migdałowego (lub innego);
- siemię lniane – 1 łyżeczka (mogą być nasiona chia);
- gorzka czekolada – 2 kostki;
- oleju kokosowy – mała łyżeczka (można użyć masła, oleju rzepakowego);
- miód – 1 łyżeczka;
- gruszka.
Przygotowanie:
Płatki gotujemy na mleku z dodatkiem siemienia lnianego. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy miód a następnie układamy pokrojoną gruszkę, którą karmelizujemy po 3 minuty z każdej strony. Na talerz ścieramy czekoladę, wykładamy owsiankę i dekorujemy słodziutką gruszką. Gotowe!
Smacznego! Bo jest do czego 🙂